Societat

Societat

La Barcelona BBP, Born, Birres i Policia

L’Ajuntament de Barcelona situa papereres i lavabos al passeig del Born per minimitzar els efectes del ‘botellón’ sobrevingut en temps de pandèmia

A la una de la matinada de dijous, divendres i dissabte, la Guàrdia Urbana i els Mossos escampen els joves que veuen al carrer

“«Mucho, mucho»”, diu un venedor de cerveses quan se li pregunta com van les vendes al Born

Al passeig del Born dissabte vinent s’hi durà a terme entre les dotze del migdia i les nou del vespre una fira dels comerciants del barri, Fet al Born. La iniciativa estava pensada per dur-la a terme durant tot el cap de setmana, però la prudència i el sentit comú dels organitzadors han aconsellat deixar-ho en un sol dia. La raó és ben senzilla, l’amable passeig central que estructura el barri de la Ribera es converteix cada nit de dijous, divendres i dissabte en l’espai de festa on es troben centenars de joves –ahir a la nit, 600– que obligarien a desmuntar i tornar a muntar la fira si no es vol que els punts de venda quedin arranats i plens de llaunes de cervesa.

Fet al Born té voluntat de continuïtat mensual i la gran pregunta que es fan ara els organitzadors és si quan arribi la fira del juliol ja es podran fer dos dies de muntatge o el passeig serà encara un botellanòdrom que condiciona l’ús de l’espai. Aquesta és la pregunta que es fa tothom al barri, com ara l’Eva, una noia que ven gelats davant de Santa Maria del Mar que no sap quina conseqüència tindrà per a aquestes concentracions festives de gent jove a l’aire lliure l’obertura de l’oci nocturn a partir de la setmana vinent. “Es quedaran?”, es pregunta després d’explicar que abans de la Covid al barri ja hi havia ambient “però no tant”. I treu el cap fora de l’establiment, i mira cap al passeig i fa un “uf” molt descriptiu.

De moment l’Ajuntament està aplicant la màxima d’unir-te a l’enemic si no pots derrotar-lo. Quan el fenomen va començar es va intentar aturar-ho sense aconseguir-ho i ara el que es fa és posar papereres de cartró al llarg del passeig i urinaris perquè les restes sòlides i líquides de la cervesa no es descontrolin més del que ja passa. L’Ajuntament ho tolera, i això vol dir que permet que grups de joves sense mascareta es relacionin entre ells bevent al mig del carrer i contravenint l’ordenança municipal que ho prohibeix. Ho tolera però no ho permet i per això a la una de la matinada, quan els bars tanquen, agents de la Guàrdia Urbana i els Mossos es despleguen per escombrar el passeig fins fer fora els centenars de joves, que acaben dissolent-se en petits grups.

Cada cap de setmana és el mateix, i la matinada d’ahir, també. I és com un ritual que els uns i els altres ja tenen establert i que es du a terme sense cap problema, ni incidents de cap tipus, com va reconèixer ahir un dels responsables de la policia local que participava en el desallotjament. Ara bé, fins que això no passa, el passeig del Born es converteix durant més de dues hores en el paradís dels llauners, que, com tants altres sectors de l’economia submergida, comencen a recuperar l’activitat després de mesos d’ostracisme pel confinament i toc de queda.

Mucho, mucho...”, així en castellà va reconèixer un venedor ambulant de cervesa de l’Índia que el negoci al Born és aquests dies molt fructífer. Divendres a la nit s’hi veien homes amb bosses plenes de llaunes oferint el producte, i també joves que portaven ells la beguda amb les seves respectives bosses. Hi ha un altre element que completa l’attrezzo del carrer, les pizzes comprades a qualsevol lloc que molts dels joves mengen a peu dret, o asseguts a la vorera.

Després de tants mesos de no veure aglomeracions, ni en les manifestacions que s’han fet després del confinament, el cert és que la imatge dels joves, la majoria estrangers, les noies majoritàriament molt elegants, com si anessin a una sala de festes, i els nois no tant, problema del pantaló curt, que no fa mudat, impressiona. Sobta tant aquesta multitud que molta gent que passa pel Born treu el seu telèfon per fer una foto, acció a la qual no es poden resistir ni els mateixos agents de policia, alguns dels quals dissabte a quarts d’una de la matinada també enregistraven el botellón.

La policia es presenta al Born més o menys sempre a la mateixa hora. Dissabte ho va fer quan faltaven 15 minuts per a la una de la matinada, i 25 minuts més tard els agents ja formaven en posició per començar a caminar cap als joves i anar-los empenyent, sense cap violència, fora del passeig. La policia ha dissenyat un dispositiu que acaba conduint els joves cap a l’estació de França, on, dividits en grups, els uns opten per anar cap a la platja i els altres, a voltar per altres punts de la ciutat.

Amb el passeig net de persones, entra la brigada especial de la neteja, que ruixa el terra per combatre la capa enganxifosa de cervesa vessada que s’hi ha creat. Els escombriaires tenen feina fins passades les dues de la matinada, i és tanta la quantitat de deixalles que els joves hi deixen que ahir al matí encara hi quedaven algunes restes.

Amb l’espai desallotjat i net, la pregunta continua sent la mateixa que es plantejaven al principi els comerciants però ara formulada així: fins quan el veí del Born que cada dia de botellón llença aigua des de la finestra als joves haurà de repetir aquesta acció?

4.700
Aquest és el nombre de persones desallotjades la matinada de dissabte de diversos punts de Barcelona on hi havia concentracions de joves en actitud festiva. Al Born hi havia unes 600 persones i la policia també va actuar en altres punts de ‘botellón’ com ara l’arc de Triomf i la zona de platges.
Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.