Salut

Salut calcula que la variant britànica de la Covid-19 representa el 17% dels casos

Les dades epidemiològiques continuen baixant “lentament” i l’impacte assistencial encara es “molt dur”

Argimon demana “mirar amb molta cautela” aquesta millora davant l’arribada de les noves variants del coronavirus

El departament de Salut estima que la variant britànica de la Covid-19 se situa al voltant del 17% dels casos registrats actualment a Catalunya. Així ho ha detallat aquest dissabte la consellera Alba Vergés, que ha precisat que “de mica en mica” aquest percentatge va pujant.

En una roda de premsa als laboratoris de Reig-Jofre –que fabriquen la vacuna contra la Covid-19 de Janssen–, Vergés ha defensat que malgrat que la millora dels indicadors de la pandèmia de coronavirus encara no es poden aixecar les restriccions a la mobilitat, però si “donar aire”. “Hem passat el pic epidèmic i de les unitats de cures intensives (UCI) i això és gràcies a l’esforç de la societat”, ha celebrat la consellera.

Ara, la previsió del departament és que la incidència segueixi baixant “lentament” i es comenci a reduir l’impacte assistencial, que de moment continuarà essent “molt dur”.

Vergés ha cridat a la prudència davant de possibles “serralades” en les dades, que poden tenir alguna punta que no impliqui un canvi de tendència. “Podem considerar que hem passat el pic i que estem complint els escenaris dins de les projeccions”, ha afegit.

Indicadors a la baixa
El darrer balanç de l’epidèmia reflecteix aquesta tendència progressiva a l’alleugeriment de la pressió hospitalària. Aquest dissabte hi ha 2.517 persones hospitalitzades, 125 menys que ahir, i 702 pacients amb Covid a les UCI, 16 menys que divendres.

El departament de Salut ha notificat aquest dissabte 2.735 nous contagis confirmats per proves PCR o test d’antígens (TA), que eleven el total a 482.709. La incidència acumulada en 14 dies se situa en els 522,45 casos per cada 100.000 habitants (-19,89) i el risc de rebrot (EPG) cau 21 punts, fins als 457. La velocitat de propagació del virus (Rt) se situa avui en el 0,91, una centèsima menys, i la positivitat de le s proves PCR i TA baixa dues centèsimes, fins al 6,29%.

Des de l’inici de la pandèmia han mort a Catalunya 19.696 persones amb la Covid-19, 98 més que les notificades ahir.

Un 2% menys cada dia
El secretari de Salut Pública de la Generalitat, Josep Maria Argimon, ha recordat que a partir de dilluns es farà una “tímida obertura” i cal mirar quin impacte tindrà en les dades aquesta lleugera relaxació de les mesures. El Procicat va decidir dijous ampliar el confinament de municipal a comarcal, allargar la restauració una hora en els torns d’esmorzar i dinar, respectivament, i reobrir els gimnasos al 30%, amb sis persones en activitats grupals.

Argimon ha pronosticat que les dades aniran baixant, al voltant d’un 2% diari. També creu que s’aniran reduint els ingressos en planta i “molt tímidament” les persones ingressades a les UCI. “Fa tres setmanes que disminuïm, sempre hem dit que aquesta disminució l’hem de mirar amb molta cautela”, ha avisat.

Una de les raons per mantenir la cautela són, de fet, les noves variants que afectaran Catalunya les properes setmanes. “Sabem que a mitjans de març, a la tercera setmana de març, estarem amb la soca britànica com a dominant”, ha explicat. A més, si se segueix la mateixa evolució que altres països, com el Regne Unit, i si es comença a detectar la soca sud-africana, aquesta última serà la predominant perquè té “avantatges selectius sobre la britànica”.

Argimon ha afegit que a tots els països del voltant hi ha una situació “d’ebullició” amb molta incidència i infecció, de manera que cal ser “molt cautelosos”, i mirar les dades dia a dia. Així, al respecte de la “tímida obertura” que es farà dilluns, cal veure quin és el seu impacte.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.