Salut

La limitació a AstraZeneca desgavella la vacunació

El compost d’Oxford es prohibeix a majors de 55 anys i s’administrarà a treballadors essencials la setmana vinent

Els malalts crònics i els majors de 80, també de la segona etapa, hauran d’esperar

Catalunya disposarà a partir de la setmana vinent de les tres vacunes contra la Covid aprovades per la Unió Europea i això possibilitarà l’acceleració de la campanya de vacunació, que ja pren forma. Els pròxims col·lectius a rebre els vaccins estan definits, però les dates i l’ordre d’administració podrien variar en funció de la quantitat de dosis rebudes. L’arribada a la població general encara és una quimera. El nou pla donarà peu a situacions a priori impensables, com que una persona jove i sana es vacuni abans que una d’edat avançada i amb problemes crònics. Això es deu a les diferents característiques i perfils d’administració de cada compost. Vegem com progressa la immunització i a què s’han d’agafar cadascun dels col·lectius.

Residències

Era el grup més prioritari i és el més protegit. Més del 90% dels residents ja tenen la primera dosi i el 70%, també la segona. Entre la setmana vinent i l’altra s’hauria de completar aquest grup definitivament. Tots reben vacunes amb ARN missatger (Pfizer o Moderna). El nombre de contagis ja ha començat a caure a un ritme del 55% en aquest entorn.

Sanitaris

Els que atenen la Covid a primera fila (a urgències, a les UCI i als CAP) ja estan majoritàriament vacunats. La resta del personal de primària i dels grans centres hospitalaris ho estan al voltant del 65%, i continuaran avançant els pròxims dies. Els que no superin els 55 anys podran rebre també el compost d’AstraZeneca.

Grans dependents

Els que són en residències ja tenen la vacuna, però n’hi ha uns 24.800 que viuen en domicilis i encara no, perquè la logística per arribar-hi sense malbaratar vacunes és complicada. Quan s’acabi amb les residències, se’ls contactarà des dels equips de primària que els segueixen habitualment. Si no se’ls pot vacunar en un centre de dia o durant una visita a l’hospital, s’establiran rutes domiciliàries que optimitzin les dosis (d’ARNm) i es tancarà la primera etapa de vacunació.

Els essencials

Abans que això passi, ja s’estaran vacunant professionals essencials en el marc de la segona etapa. Si, com es preveu, les dosis d’AstraZeneca arriben dilluns, un cop comptades, revisades i distribuïdes, dimecres ja es podrien inocular a policies, bombers, Protecció Civil, etc. Es farà en col·laboració entre el personal de primària i el de riscos laborals de les empreses respectives. Aquí també hi haurà altres professionals sanitaris i, més endavant, els mestres. Com que el vaccí dissenyat amb la Universitat d’Oxford no va ser provat clínicament en persones més grans de 55 anys, l’Estat va decidir ahir al vespre respectar aquest límit en l’administració. Al matí, la consellera de Salut, Alba Vergés, lamentava que encara no hi hagués una decisió i defensava un límit d’edat menys conservador: els 65 anys.

Població de risc

A Catalunya hi ha gairebé 1.800.000 persones identificades amb condició de risc alt o molt alt en cas de patir la Covid, ja sigui per qüestió d’edat o per patologies prèvies. Salut les vol vacunar amb un sistema similar al de la grip, citant-les als espais disposats pel CAP, a partir de finals de febrer o del març. S’alerta que serà un procés lent, perquè no es preveu utilitzar el vaccí d’AstraZeneca i dependrà de la cadència d’arribada dels altres.

Resta de població

Si per a les etapes 1 i 2 calen uns 5 milions de dosis (n’hi ha 1,3 milions de compromeses), per a la 3 en serien moltes més. Salut encara no hi posa data, però adverteix que podrà vacunar 150.000 persones al dia, si cal en museus o recintes esportius. “Vacunar és una prioritat de país.”

Es rebran 112.000 dosis setmanals

Salut confia que el ritme d’aprovisionament de les diverses vacunes sigui d’unes 112.000 dosis setmanals. El compost d’AstraZeneca debutarà, previsiblement dilluns, amb unes 31.780 a la setmana, però “després passaran a ser 36.000 i potser el triple més endavant”, segons va dir Vergés, sense concretar més els terminis. A més, es disposa d’unes 60.000 dosis de Pfizer i la resta corresponen a les de Moderna. Aquesta companyia, però, ja va advertir que aquest mes aportaria un 20% menys de dosis i que a finals de març les recuperaria amb enviaments més abundants. Justament, el fet que les dosis de Moderna siguin més escasses i estiguin subjectes a canvis fa que Salut hagi decidit crear una “reserva estratègica” d’aquest compost per garantir l’administració de les segones dosis en cas de desabastiment. Les vacunes de Pfizer i AstraZeneca, en canvi, s’administraran totes.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.