Política

L’ajornament electoral, als jutjats

Ja són cinc els recursos presentats o anunciats contra la suspensió dels comicis del 14-F

Federalistes d’Esquerra, Lliga Democràtica, Izquierda en Positivo, PACMA i Impulso Ciudadano ja s’han decidit i el PSC encara s’ho està pensant

L’ajornament de les eleccions al Parlament previstes inicialment per al 14 de febrer està pendent que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) resolgui diversos recursos presentats aquest dilluns.

Fins aquesta tarda ja s’han presentat o anunciat almenys cinc recursos contra la decisió del govern de la Generalitat de deixar sense efecte la convocatòria electoral del febrer i posposar-la, en principi, al 30 de maig.

Tres partits o agrupacions polítiques (Federalistes d’Esquerres, Lliga Democràtica i Izquierda en Positivo) han confirmat que han presentat o ho faran demà escrits davant la sala del Contenciós Administratiu del TSJC contra l’ajornament electoral, tres de les quals per part de formacions polítiques. També ho farà la plataforma Impulso Ciudadano i un particular. Alguns dels escrits sol·liciten, a més, que s’adoptin mesures cautelaríssimes.

Federalistes d’Esquerres, una associació ideològicament propera al PSC, ha confirmat avui que presentarà un recurs contenciós administratiu contra el decret de desconvocatòria del 14-F.

El president del grup, Joan Botella, ha insistit que cal tornar al calendari previst i ha alerta d’una “paralització indesitjable” si no s’aconsegueix disposar d’un govern amb “plenes funcions” durant els pròxims mesos.

L’agrupació considera que els comicis es podrien celebrar, ja que s’estaven tirant endavant les mesures de seguretat corresponents per garantir la seguretat dels participants. “Es tracta d’una mesura dictada per raons electorals, i no pas sanitàries”, ha reblat.

La formació extraparlamentària Izquierda en Positivo sol·licitarà aquest dimarts al TSJC que adopti la mesura cautelaríssima de suspendre el decret pel qual es posposen les eleccions i, per tant, es mantingui la convocatòria electoral del 14-F.

Izquierda en Positivo considera que el govern no ha suspès les eleccions sinó que ha obert la porta a una nova convocatòria amb la “inseguretat jurídica” que això genera. La formació creu que s’han canviat “il·legalment” les regles electorals i que en canviar la convocatòria es poden canviar les candidatures.

La primera formació que ha impugnat l’ajornament dels comicis al 30 de maig ha estat la Lliga Democràtica, una força extraparlamentària del catalanisme moderat. El partit ha anunciat la presentació de “dos escrits d’interposició d’un recurs contenciós administratiu pel procediment de protecció de drets fonamentals i un escrit d’interposició de recurs contenciós administratiu ordinari”.

Segons la Lliga, hi ha hagut un “abús de poder inacceptable”, ja que el vicepresident del govern, Pere Aragonès, “no té atribucions per deixar sense efecte una convocatòria electoral i molt menys per tornar a convocar eleccions quan consideri que es donen les circumstàncies oportunes”.

D’altra banda, segons ha informat el TSJC, la formació animalista PACMA ja va presentar un recurs la setmana passada, quan encara es mantenia el 14 de febrer com a data de les eleccions.

La plataforma Impulso Ciudadano ha anunciat també que demà dimarts presentarà un escrit al Contenciós Administratiu contra el decret del govern català.

A banda dels partits i associacions, un particular ha sol·licitat ja al TSJC que adopti mesures cautelaríssimes, la qual cosa obliga el tribunal a pronunciar-se de forma urgent sense esperar a conèixer el posicionament del govern. Les impugnacions corresponen a la secció 5a de la sala Contenciosa del TSJC i s’hauran d’anar resolent.

Mentrestant, continua l’incògnita sobre si el PSC acudirà als jutjats per l’ajornament.

La viceprimera secretària del PSC, Eva Granados, ha assegurat que el seu partit encara no ha decidit si recorrerà l’ajornament. “Hem consultat a diversos juristes i estem a l’espera dels seus informes jurídics. Decidirem en funció del que ens diguin”, ha afirmat en roda de premsa telemàtica.

El portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, ha assenyalat que si el decret d’ajornament és o no impugnable “ho haurà de dir la justícia”.

Els sindicats no recorreran i les patronals s’ho pensen

Qui ja ha descartat impugnar la suspensió del 14-F són els sindicats CCOO i UGT.

El secretari general de CCOO de Catalunya, Javier Pacheco, ha mostrat el seu respecte a la decisió del govern tot i no compartir-la. “No estem d’acord amb l’ajornament però respectem les decisions polítiques i no les portarem als tribunals”, ha dit a Efe.

Per la seva banda, UGT de Catalunya ha avançat que no té previst cap tipus d’acció contra la decisió presa per l’executiu català.

Les dues principals patronals catalanes, Foment del Treball i Pimec, reuneixen avui els seus comitès executius per estudiar un possible recurs contra l’ajornament electoral.

Tant les organitzacions patronals com els dos principals sindicats catalans han criticat l’ajornament electoral, que consideren perjudica l’economia, ja que s’ajornaran mesures com l’elaboració dels pressupostos de 2021, que veuen claus per superar l’actual crisi.

El vicepresident del govern, Pere Aragonès, ha admès que els que desitgin recórrer l’ajornament “són lliures” de fer-ho. No obstant això, ha demanat “responsabilitat” i ha recordat que la fórmula utilitzada per justificar la nova data del 30 de maig, “el risc inassumible”, ja es va utilitzar al País Basc i Galícia.

Anul·lades les sol·licituds de vot per correu

En declaracions a la cadena SER Catalunya, el conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Bernat Solé, ha donat per “anul·lades” les sol·licituds de vot per correu que s’havien tramitat per a les eleccions del 14-F. Solé ha admès que hi podrà haver “canvis” a les candidatures pel 30 de maig.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.