Política

L’executiu se sotmetrà a un control periòdic de la Diputació Permanent

La taula de partits es continuarà reunint per supervisar els passos fins al 30-M

Patronals i sindicats lamenten els danys que l’ajornament farà a l’economia

L’ajornament electoral allargarà el període de provisionalitat sense Parlament constituït, ja que es va dissoldre el 21 de desembre. Això sí, continua en funcionament la Diputació Permanent, l’òrgan format per 22 diputats que garanteix la continuïtat entre legislatures o períodes de sessions per aprovar tràmits ordinaris i els més urgents, però que haurà de guanyar protagonisme en els pròxims mesos per dur a terme les funcions de supervisió parlamentària, segons van acordar ahir els partits i el govern. “Hem adoptat el compromís de comparèixer les vegades que faci falta per retre comptes en les accions per fer front a la pandèmia, i buscar espais de diàleg i cooperació”, anunciava al vespre el vicepresident, Pere Aragonès, que va demanar als partits una actitud “responsable“ com la d’ahir per fer callar “la pandèmia de la disputa electoral”.

En sortir de la reunió del migdia, diversos grups, com ara Cs, els comuns, la CUP o ERC, van posar l’accent en la necessitat, ja assumida per l’executiu, que la Diputació Permanent adoptés més el rol de control periòdic, que de fet ja ha començat a exercir. Dimecres, Aragonès i la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, hi van comparèixer, i ja hi ha registrades sol·licituds de compareixença d’ells i altres consellers en les pròximes setmanes perquè donin explicacions sobre mesures relacionades amb la pandèmia.

Els partits, a banda, també van acordar mantenir reunions periòdiques de la taula des d’ahir fins a les eleccions, com a fòrum on poder aportar i debatre propostes que en garanteixin la seguretat, i on puguin fins i tot suggerir canvis al govern en els protocols preventius que tenia aprovats per al 14-F, que en principi es mantenen.

Això sí, tot i l’esforç per mantenir una activitat política de mínims en l’allargament de la paràlisi, hi haurà aspectes en què no es podran evitar els efectes. L’ajornament, per exemple, fa gairebé impossible pensar en l’aprovació d’un pressupost per al 2021 molt més adequat a les necessitats de la pandèmia, ja que ara la formació de nou govern difícilment serà abans de l’estiu, i tota la tramitació necessària per aprovar-lo s’allarga sempre uns mesos. Caldrà treballar, doncs, amb el pressupost prorrogat, aprovat l’abril del 2020.

En aquest sentit, les patronals Pimec i Foment del Treball han lamentat l’ajornament, ja que consideren que “perjudica l’economia i la recuperació econòmica, i complica l’aprofitament dels fons europeus”. Els empresaris no estan d’acord sobretot en el fet que siguin “tants mesos” més, segons expressaven ahir en una nota. També ho han alertat els sindicats majoritaris, que igualment s’havien oposat a un ajornament.

LES REACCIONS

Nosaltres hauríem convocat les eleccions entre l’abril i el maig. No és bo que s’allarguin més l’agonia i el desgovern
Marc Castells
número tres del pdecat
Ja hem aprovat la millora dels mecanismes de control, però també cal anar junts amb els agents econòmics i socials
Jéssica Albiach
candidata dels comuns
Les conseqüències són molt greus. Cal que hi hagi pressupost de la Generalitat i dir prou a les mesures clientelistes
Javier Pacheco
secretari general de ccoo
L’ajornament electoral perjudica l’economia. Hauríem preferit que els comicis no s’ajornessin tants mesos
Foment del Treball i Pimec
Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.