Els EUA viuen un rècord de morts diaris per la Covid i afronten un hivern “dur”
Les autoritats sanitàries alerten que s’acosten els temps “més difícils” per a la salut pública
Obama, Clinton i Bush s’ofereixen a vacunar-se per televisió
Les bones notícies en el front de les vacunes no serveixen de consol per a uns Estats Units que continuen batent rècords negatius sobre la situació del coronavirus al país, immers en una nova onada terrorífica de contagis i morts que no sembla tenir aturador; ans al contrari, semblen el preludi del que ha de venir.
Segons les dades de la Universitat Johns Hopkins, que fa un seguiment constant de la situació, dimecres van morir 3.157 nord-americans per Covid-19, més que el dia dels atemptats de l’11 de setembre del 2001 i un 20% més que el dia amb més morts d’ençà que va començar la pandèmia, el 15 d’abril, en el màxim pic pandèmic.
Els casos diaris van superar els 200.000, també un rècord sense precedents, i les hospitalitzacions superen les 100.000, fet que posa a prop del col·lapse el paupèrrim sistema sanitari. Les morts ja superen les 273.000.
La tendència no es preveu que vagi a la baixa. Tots els pronòstics marquen que, durant els pròxims mesos, la xifra de morts diaris es mourà entre els 1.500 i els 2.500. S’espera que l’hivern sigui especialment “dur”, en paraules de Robert Redfield, director del Centre de Prevenció i Control de Malalties (CDC), espantat pel que seran “els temps més difícils en la història de la salut pública” dels Estats Units.
Segons els seus càlculs, al febrer es podria arribar als 450.000 morts, una xifra força més optimista que els 471.000 que projecta la Universitat de Washington, model de referència als EUA. Un estudi del CDC albira una setmana de Nadal amb gairebé 20.000 víctimes. El descontrol està provocant que entitats estatals i locals estiguin recuperant mesures de tocs de queda i prohibicions com fa dos mesos.
Com si no passés res, en una realitat paral·lela, l’administració Trump continua instal·lada en la negació i minimització dels riscos. La Casa Blanca i el Departament d’Estat han organitzat festes nadalenques amb centenars de convidats, als quals no s’exigirà que duguin mascareta.
Res a veure amb l’enfocament de la matèria del govern de transició del president electe Joe Biden, que s’espera que la setmana que ve anunciï el nominat per a la secretaria de Salut i que fa setmanes que treballa amb experts per intentar controlar la situació. Un d’ells, Anthony Fauci, epidemiòleg en cap dels EUA, va confirmar que es mantindrà al capdavant de l’Institut Nacional d’Al·lèrgies i Malalties Infeccioses (NIH) en la futura administració; ahir es va reunir per primera vegada amb Biden per parlar de mesures i vacunes.
En aquest sentit, tres expresidents (George W. Bush, Bill Clinton i Barack Obama) van oferir-se a ser vacunats en directe i per televisió, per donar exemple d’unitat en la confiança en la ciència, i com a prova de la seguretat i eficiència de la vacuna. “Si Fauci diu que la vacuna és segura i pot immunitzar-me, me la posaré sens dubte”, va dir Obama.
La vacuna “no desfarà els danys”
El secretari general de l’ONU, António Guterres, va avisar que l’arribada d’una vacuna “no desfarà el dany que s’estendrà durant anys, fins i tot dècades”, especialment entre la població més vulnerable i amb conseqüències econòmiques nefastes. “La pobresa extrema està creixent, i l’amenaça de la fam s’acosta”, va dir en una sessió especial de l’Assemblea General sobre el coronavirus. Guterres va demanar que la vacuna sigui un “bé públic global”, per al qual falten 28.000 milions de dòlars de finançament. A banda, va criticar els països que no fan cas de les recomanacions i “rebutgen les dades” de l’OMS.