Salut

Les residències reclamen fer els tests d’antígens

La patronal insisteix que ara la prioritat és “passar a l’acció” per aturar més ràpidament els positius i frenar els contagis

Més de la meitat dels 200 geriàtrics que tenen Covid tenen entre un i nou casos

La situació epidemiològica a les residències d’avis preocupa. Els professionals i les empreses del sector reclamen que abans que es descontroli la situació i el virus torni a entrar a les residències, com va passar en la primera onada de la pandèmia, es facin més cribratges per “blindar” els centres residencials davant l’epidèmia. “S’ha de passar a l’acció i fer nosaltres els tests d’antígens per detectar més ràpid els positius abans no es comencin a disparar els contagis”, reclamava Cinta Pascual, presidenta de l’Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA), que ja ha fet arribar la petició a les conselleries de Salut i Afers Socials i Famílies perquè assegura que la situació actual els preocupa.

“No podem deixar obertes finestres per ventilar les residències i frenar la transmissió aèria del virus”, assenyala Pascual, que considera “insuficients amb la situació actual” els cribratges de PCR que setmanalment es fan als residents. Per això els centres residencials proposen “autogestionar-se” per fer els tests d’antígens i detectar abans els positius i evitar la propagació del virus dins les residències. Del mateix parer és Andrés Rueda, portaveu de l’Associació Catalana de Directors de Centres i Serveis d’Atenció a la Dependència (Ascad), que assegura que s’haurien de fer extensius aquests tests com un primer cribratge a tot el personal i també als familiars que entren a dins els centres. “S’està dient que es fan els PCR quan hi ha residències que els esperen des del maig i es triga més de 48 hores, amb el risc d’anar escampant el virus”, critica el professional, que posa com a exemple el centre que dirigeix, on el primer cribratge s’ha fet quan estaven en un índex de rebrot per sobre de 900, quan el protocol indica que es facin quan l’índex de rebrot està per sobre de 300 punts. La situació actual als centres de gent gran és molt “tensa” i, com diu Rueda, es viu ara mateix “sobre un bidó de benzina que en el moment que entri el virus a una residència pot explotar”, amb la por que els contagis no s’aturin.

La Generalitat detallava ahir que la xifra de contagiats per coronavirus en residències geriàtriques se situa en 1.457, un 2,6% del total de residents. Segons va explicar la consellera de Salut, Alba Vergés, arran d’una pregunta del PSC al Parlament, “una de les prioritats de la segona onada és la protecció dels vulnerables, entre ells residències de gent gran”. Per la responsable catalana de Salut, a Catalunya hi ha a hores d’ara 200 residències amb algun cas, de les quals 155 tenen entre un i nou casos, cosa que per a Vergés és “molt més gestionable que brots grans”. A més, la consellera va especificar que 1.457 residents han donat positiu de Covid-19, fet que suposa un 2,6% del total d’usuaris de residències; d’aquests, 162 estan ingressats en centres hospitalaris i vuit són a l’UCI. Vergés defensa que, en les noves mesures que el govern va prendre el 16 d’octubre per combatre la pandèmia, també “va prioritzar la sobreprotecció de les residències”, a través de cribratges periòdics als professionals de residències, tests d’antígens i “més rapidesa” per poder actuar quan hi hagi algun brot.

El sector residencial reclama que els tests massius es facin amb més persistència per frenar possibles brots que ja s’han detectat en residències on els contagis es van multiplicant. Però també volen més suport i recursos de l’administració per reforçar les plantilles afectades per les baixes temporals per la Covid. Els brots per contagis i els problemes de personal per atendre els avis han portat Salut les darreres setmanes a intervenir sis residències a Pineda de Mar, Bellver de Cerdanya, Verdú, Lleida, Falset i Cubelles.

La Generalitat es va comprometre a crear i actualitzar, a través del Servei Català d’Ocupació, una borsa de professionals per facilitar-ne la contractació, sobretot gerocultors i personal d’infermeria, però, segons els directors, “de res ha servit”. La portaveu d’ACRA assenyala que ningú vol anar a treballar “on hi ha Covid”, en un sector més “maltractat”, amb pitjors condicions laborals que la dels companys sanitaris. “No tenim el mateix tracte, perquè la prioritat és no col·lapsar els hospitals i reforçar la primària”, lamenta Andrés Rueda, que considera “deficitàries i contradictòries” les mesures per protegir les residències, que inclouen, més enllà dels tests, restriccions a les sortides dels avis, mantenint, però, les visites dels familiars. També lamenta que moltes residències hagin de fer mans i mànigues per tirar com poden amb plantilles molt ajustades, cosa que fa impossible cobrir permisos i baixes, com també denuncien els delegats sindicals.

LES FRASES

S’ha d’actuar i fer nosaltres els tests d’antígens per detectar ràpid els positius
Cinta Pascual
presidenta de l’acra
S’està dient que es fan els PCR quan hi ha residències que els esperen des del maig
Andrés Rueda
portaveu d’ascad
A la segona onada es protegeix els més vulnerables, entre ells residències de gent gran
Alba Vergés
consellera de salut

“Els familiars, per prudència, millor que no vinguin”

Les residències han de permetre com a mínim una visita setmanal per resident i han de facilitar als qui són positius les connexions telemàtiques amb la família. Són directrius que recull el pla sectorial que va permetre al juny la reobertura dels centres després de mesos de confinament. Amb el rebrot de contagis, però, s’han restringit les sortides curtes dels residents no autònoms com a mínim quinze dies i es limita als familiars l’estada en els espais comuns, garantint les mesures de protecció, evitant els contactes amb altres residents. Unes mesures que són “insuficients” per a l’associació de professionals Ascad, que demana que es restringeixin les visites com s’ha fet als hospitals. “Als familiars, per prudència, els demanem que no surtin de casa i, per respecte, que no vinguin”, assenyala el seu portaveu, Andrés Rueda, que considera “discriminatori” que no els hagin restringit també les visites. Una decisió que critica la Coordinadora Residències 5+1, que aplega familiars indignats amb la gestió de la pandèmia als centres de gent gran. “Tots els contagis que tenim són a partir dels treballadors que tenen el contacte directe”, assenyala la seva portaveu, María José Carcelén. Des de l’entitat denuncien que molts centres incompleixen el dret a visitar els seus familiars. “Els estan tancant altre cop a les residències com si fossin mobles”, denuncia la portaveu, que també considera contradictòria la prohibició de sortir per als residents que necessiten el suport de la família. “Sembla que si van sols al carrer ja ho fan bé i que la família sobrem”, conclou.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.