Política

Oceania

Tensions territorials

Independència de Malaita

L’illa més poblada de les Salomó anuncia un referèndum d’autodeterminació arran d’un canvi d’aliances del poder central

La Xina estén la seva influència en aquest estat del Pacífic, en detriment de Taiwan i els Estats Units

La província de Malaita, a les Illes Salomó, prepara per a les properes setmanes un referèndum d’independència després d’haver rebutjat la decisió del govern central d’Honiara de posar fi a la seva associació amb Taiwan l’any passat i establir vincles formals amb la Xina.

Malaita, una província formada per l’illa principal i d’altres com ara Malaita Sud, Sikaiana i Ontong Java, és la regió més poblada del país, amb un moviment independentista consolidat des de fa anys. Aquest canvi de rumb del govern central culmina un llarg conflicte entre autoritats provincials i centrals relacionat amb la infrarepresentació i el desenvolupament de la regió.

El primer ministre de la província, Daniel Suidani, va anunciar a principis de setembre la celebració d’un referèndum per la independència assegurant que “l’autodeterminació és un element fonamental dels drets humans”. “Cap poder pot impedir indefinidament que un grup eventualment realitzi les seves aspiracions”, hi va afegir.

El líder de l’oposició, Keyon Ronia, també ha donat suport al procés independentista. “Ha arribat el moment que Malaita mantingui el control total de si mateixa i no hagi de ser sotmesa al règim comunista. Estem amb el nostre primer ministre en la declaració que ha fet relativa a no permetre que la Xina s’annexioni les nostres terres”, va assegurar en declaracions al diari britànic The Guardian. El govern central, liderat pel primer ministre de les Illes Salomó, Manasseh Sogavare, va fer públic un comunicat en què recordava que Malaita no té competències per dur a terme un referèndum.

A més, assegurava que gastar fons provincials per a aquesta finalitat també seria il·legal i advertia d’una possible acció judicial si s’acabava realitzant el referèndum. “Qualsevol província que participi en activitats il·legals serà tractada d’acord amb la llei provincial del 1997”, va afirmar el comunicat del ministeri.

El primer ministre de Malaita, compromès a oposar-se a qualsevol préstec o inversió de la Xina, va acusar diputats afins al govern central d’intentar subornar-lo perquè acceptés el canvi d’aliances amb la Xina. Segons Sudaini, quan els diputats van fracassar en la seva maniobra, el van amenaçar d’enviar paramilitars a la província per desestabilitzar la regió.

Una nova ambaixada

Fa dues setmanes, la Xina va obrir oficialment la seva nova ambaixada a Honiara, just un any després que trenqués relacions amb Taipei. El primer ministre de les Salomó va assegurar que aquest canvi de rumb havia estat el “correcte” i va situar l’arxipèlag al “bon costat de la història”. Per la seva banda, el nou ambaixador, Li Ming, va agrair a Sogavare la seva determinació política i visió estratègica. “La Xina treballarà molt estretament amb el govern i el primer ministre per fer més forta la nostra relació”, va assegurar Li en unes declaracions a la Solomon Islands Broadcasting Corporation.

Suidani, per la seva banda, ha anunciat aquesta setmana el compromís dels EUA de desenvolupar un port i una infraestructura de suport a Bina Harbour, a l’oest de l’illa. “Hem demanat als Estats Units i a Austràlia que formin part de la seguretat de Malaita perquè protegeixin la província dels xinesos”, va declarar a un mitjà belga el premier independentista, que va assegurar que els valors xinesos són molt diferents que els de les illes, “cristians i democràtics”.

160.583
habitants
té Malaita, província de les Illes Salomó, segons el cens oficial d’aquest estat de l’oceà Pacífic
Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.