Salut

Gran preocupació a Europa pels rebrots a l’Estat espanyol

La UE veu alarmant la proliferació de casos a tot el continent amb l’arribada de la tardor

Envia un últim avís per frenar els contagis de la Covid-19 si es vol evitar “una repetició de la primavera”

“Estem molt preocupats.” A la Unió Europea hi ha una gran inquietud per l’incessant ritme dels contagis de l’Estat espanyol amb Madrid liderant els rebrots. El Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties (ECDC) el va incloure ahir entre els set estats de la UE més crítics pel nivell d’infeccions de la Covid-19, juntament amb Hongria, Bulgària, Romania, Txèquia, Croàcia i Malta.

Brussel·les no és capaç, però, de dir què fan malament les autoritats espanyoles i les comunitats autònomes per frenar l’expansió del virus. “En principi, estan implementant les mesures”, admetia ahir la directora de l’ECDC, Andrea Ammon, en la seva primera roda de premsa d’ençà que va començar la pandèmia. “Bona part de la transmissió és per reunions privades com ara festes, dinars familiars o bodes”, indicava Ammon, sense voler culpar l’Estat i recordant que això també passa a altres països europeus. Aparentment ignorant el perquè de la particularitat del cas espanyol, la UE recepta la mateixa medicina a tothom: test, rastreig i centres de salut ben armats.

Amb l’arribada de la tardor, Europa es tenyeix de taronja i vermell. Són els colors de les zones més perjudicades pels rebrots, que dominen el mapa de risc de l’ECDC. Fa només un mes, l’Estat espanyol i Romania eren els únics en vermell. Ara també ho estan Bèlgica, Txèquia i gran part de França, mentre que Portugal i els països balcànics estan en taronja. Per contra, Itàlia, Alemanya, Polònia, els nòrdics i els bàltics resisteixen l’embat en la segona onada de la pandèmia.

La UE veu alarmant aquesta proliferació de casos de les últimes setmanes. “Les mesures de control preses no han estat prou eficients, o no s’han fet complir o no s’han seguit com calia”, va lamentar ahir l’eurocomissària de Salut Stella Kyriakides. Segons ella, la situació torna a ser “molt preocupant” perquè alguns estats ja registren un pic “pitjor que al març”.

Per això, Brussel·les va enviar ahir un últim avís a les capitals per evitar el pitjor, els confinaments. “Pot ser l’última oportunitat de prevenir una repetició de l’última primavera”, assegurava Kyriakides. La Comissió Europea exigeix als governs que prenguin mesures “immediates” davant qualsevol senyal de rebots de Covid-19 si no volen tornar a paralitzar per complet l’economia i la vida social. Les institucions europees recomanen augmentar la capacitat per fer PCR i rastreig de casos, millorar els recursos de la sanitat pública i garantir equips de protecció. També veuen vital aplicar quarantenes o respostes localitzades per reduir la transmissió del virus.

Si no es fa això, els centres sanitaris s’exposen a una dura temporada de la grip amb la Covid-19 circulant lliurement. Brussel·les reitera que s’ha d’avançar i ampliar la campanya de vacunació i preparar un pla per als “pitjors escenaris”: “No es pot abaixar la guàrdia”, va defensar Kyriakides. Tot i els seus esforços per posar sentit comú en la resposta europea a la pandèmia, la xipriota admetia ahir la frustració que sent per no tenir competències en salut. “Ens fan cas fins a un cert punt”, deia, responent a la pregunta de si els estats segueixen les seves recomanacions.

LES FRASES

Bona part de la transmissió és per reunions privades
Andrea Ammon
directora de l’ECDC
Pot ser l’última oportunitat de prevenir una repetició de la primavera
Stella Kyriakides
eurocomissària de Salut

Portugal amplia l’estat de contingència

El govern de Portugal allargarà l’estat de contingència i les restriccions en vigor per la pandèmia fins al 3 d’octubre a causa de l’augment dels casos durant l’ultim mes i mig, amb quasi 700 positius ahir. Les mesures estan en vigor des del 15 de setembre.

El Regne Unit no ajudarà els treballadors en ERTO

El Regne Unit va anunciar ahir un pla econòmic per superar el desafiament de la pandèmia aquest hivern i, com a mesura estel·lar, ha decidit que ajudarà les ocupacions “viables” i deixarà de subvencionar aquells “que només existeixen” pel sistema d’ajudes. Així ho ha deixat clar el canceller de la Hisenda britànica, Rishi Sunak, que, després de destinar més de 220.000 milions d’euros a reactivar l’activitat econòmica al país, ha anunciat que es compartirà la càrrega salarial amb les empreses

Presó per als turcs que no diguin els seus contactes

Els turcs que donin positiu per Covid-19 i menteixin sobre les persones amb què han tingut contacte poden ser des d’ara castigats amb penes de fins a dos anys de presó. “Si es confirma en el rastreig de contactes que han donat informació deficient, s’obrirà expedient.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.