Educació

Tot l’alumnat de més de sis anys, amb mascareta

Les primeres dues setmanes, l’alumnat de zones amb poc risc també l’haurà de dur perquè no ve d’un grup estable

Diferents entitats reivindiquen l’escola presencial i CCOO, condicions segures

Els alumnes més grans de sis anys hauran de dur dilluns mascareta a classe a totes les escoles de Catalunya tot i que al seu territori la situació epidemiològica no ho faci necessari. I ho hauran de fer durant les dues primeres setmanes perquè a l’inici del curs els nens no provenen de grups estables. Així ho va aprovar ahir el Procicat, que va acabar de concretar alguns detalls de les mesures que s’han de prendre en la tornada a l’escola. La mascareta serà obligatòria a les aules per als alumnes de secundària, mentre que els de primària, un cop passades les dues primeres setmanes, se la podran treure si les condicions epidemiològiques del seu entorn ho permeten. Cada setmana es revisarà si la situació de la pandèmia permet aixecar l’obligatorietat, i els dimecres es comunicarà a les escoles si a partir del dilluns següent els alumnes de primària l’han de continuar portant a classe.

El Procicat va aprovar també mesures relatives a les reunions en escoles i instituts, i va determinar que les reunions amb les famílies s’hauran de fer de forma telemàtica, com també les dels claustres de mestres i professors. En aquest últim cas només es podrà fer presencialment de forma excepcional i en grups inferiors a deu persones. El document estableix també que tots els adults han de dur mascareta a qualsevol entorn comunitari del centre educatiu, mentre que no l’exigirà per als mestres d’educació infantil quan puguin interferir en l’objectiu pedagògic. Mestres i pedagogs alerten que a les edats primerenques és molt important la gesticulació i expressivitat en l’aprenentatge, aspectes que l’ús de les mascaretes dificulta.

El Procicat ha actualitzat també els símptomes compatibles amb la Covid-19. El mal de coll i el refredat nasal, amb mocs o sense, són molt freqüents en els infants. Per aquest motiu només s’haurien de considerar símptomes potencials de Covid-19 si van acompanyats de febre. La resta de símptomes són els coneguts: febre o febrícula a partir de 37,5° –no 37,2° com va dir dilluns el conseller d’Educació, Josep Bargalló–, tos, dificultat per respirar, fatiga, dolors musculars, mal de cap, mal de panxa amb vòmits o diarrea, i pèrdua d’olfacte o gust en els cas dels més grans.

Escola presencial

El retorn a l’escola amb garanties és una demanda en què coincideixen famílies i professionals, com va posar de manifest dos actes que es van desenvolupar ahir de forma gairebé simultània. Un va ser la signatura d’un manifest conjunt per part del col·lectiu Tornem a les Aules, l’Associació de Mestres Rosa Sensat, la Fundació Jaume Bofill i la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica. Les entitats coincideixen que l’educació no pot parar durant una emergència, i que la pandèmia ha comportat “vulneració sense precedents dels drets dels infants, entre ells el dret a l’educació”. Durant el confinament tota la comunitat educativa va fer un gran esforç, “però l’escola a distància no és una solució ni una resposta adequada a les necessitats dels infants i joves”, recull el manifest.

L’aïllament ha impactat especialment en l’alumnat més vulnerable, i per aquest motiu s’ha de recuperar l’educació presencial, defensen els signants del document. “L’escola presencial no només garanteix educació, sinó també socialització, benestar, igualtat d’oportunitats, cures i refugi”, diuen, i per aquest motiu demanen superar la por. Una tornada a l’educació presencial que, òbviament, s’ha de fer amb garanties, i per això les entitats demanen la provisió de recursos educatius suficients i les garanties sanitàries i el material de protecció que calgui. Reclamen creativitat i flexibilitat dels plans educatius d’escoles i instituts, cobertura als infants i famílies amb pocs recursos i una prestació econòmica per al progenitor que s’hagi de quedar amb l’infant en quarantena, estigui o no contagiat.

El segon acte, que va servir per escenificar les reivindicacions dels professionals de l’educació de totes les etapes i sectors, va ser el que va convocar CCOO a la plaça del Rei de Barcelona. “Es imprescindible reduir les ràtios i garantir la seguretat als centres educatius”, va declarar el secretari general de la federació d’educació de CCOO, Manel Pulido. CCOO, com la resta de sindicats de l’educació, creu que la ràtio establerta, de 20 per a primària i 30 per a secundària, no permet garantir la distància interpersonal. El sindicat defensa “que les escoles estiguin obertes per garantir la millor atenció a l’alumnat, especialment el més vulnerable”. Vol, però, una tornada negociada amb els treballadors, amb grups reduïts i l’increment del personal necessari, amb equips de protecció individual i un increment de pressupost per a neteja del 20%, entre altres mesures. En aquest sentit el conseller d’Educació, Josep Bargalló, va explicar al Parlament que s’han invertit 5,5 milions en material de protecció per cobrir els primers dos trimestres. S’han comprat 622.000 mascaretes reutilitzables, 883.000 de quirúrgiques i 19.060 FFP2. També 632.000 guants, 621.000 litres de gel, 6.000 dispensadors i 2.740 termòmetres.

El director general de Centres Públics, Josep González Cambray, va argumentar ahir: “Hem de superar el debat de la ràtio, la importància està en el grup estable.” Educació sap que el 30% de les aules tindran més dels 20 alumnes que s’ha establert com a màxim per a primària, però defensa que l’important és que els grups siguin estancs.

En la secundària la ràtio és de 30 alumnes, i la recomanació del govern per afrontar el curs amb garanties és rebaixar-la com més millor, sense especificar cap xifra. Malgrat l’alta xifra, González Cambray va assegurar que els instituts estan organitzant “de forma molt treballada” la configuració dels grups i l’ús d’espais comuns amb els criteris sanitaris corresponents. “Independentment de la ràtio, els instituts seran segurs”, va assegurar.

LES FRASES

Tant se me’n donen les eleccions, m’importa l’inici de curs escolar
Josep Bargalló
Conseller d’educació
Hem de superar el debat de a ràtio, la importància està en el grup estable
Josep González Cambray
director general de Centres Públics
Es imprescindible reduir les ràtios i garantir la seguretat als centres educatius
Manel Pulido
secretari general de la federació d’educació de CCOO
L’escola presencial no només garanteix educació, sinó també socialització, benestar, cures i refugi
Manifest de Tornem a les Aules

Porta a porta a Rubí amb mètode nou per la saliva

V.P

En els nous cribratges porta a porta que es van començar a fer ahir al municipi de Rubí s’ha incorporat un nou mètode diagnòstic que fins ara només s’havia utilitzat a l’hospital Sant Joan de Déu. En el cas de Rubí està previst fer una quinzena de proves per buscar aquells casos concrets que no es van fer la prova que se’ls havia ofert prèviament.

El nou mètode diagnòstic és una mostra de saliva, que és menys invasiva que les proves PCR. En aquests primers casos, se’ls fa les dues proves. A banda del PCR, les persones dipositen una mostra de la seva saliva en un pot que s’envia a analitzar. L’objectiu, segons van confirmar fonts del Departament de Salut, és “fer un estudi que compari els resultats d’aquest mètode amb la saliva amb els PCR que es fan habitualment, per comprovar si hi ha diferència entre el bastonet i la saliva.

Pel que fa a l’evolució de la pandèmia a Catalunya, amb noves restriccions publicades al DOGC a Granollers, les Franqueses i Canovelles, el Departament de Salut va notificar ahir 679 contagis nous de Covid-19 confirmats amb una prova PCR, una xifra que eleva a 118.225 les persones que han contret el virus a Catalunya des de l’inici de la pandèmia.

Pel que fa al risc de rebrot, ha pujat respecte de dimarts i se situa en 175,69, gairebé cinc punts més que el dia anterior. Ahir també va pujar el nombre d’hospitalitzacions (731, 12 més que ahir) mentre que el dels ingressos a la UCI es mantenen estables en 131.

El Departament de Salut va afegir 10 víctimes mortals més al còmput total, fet que eleva la xifra a 13.113, tot i que no necessàriament s’han produït en les últimes 24 hores.

Pel que fa a la situació al conjunt dels Països Catalans, destaca que ahir el Departament de Salut i Consum de Mallorca va acordar el confinament de quatre barriades de Palma. Es tracta dels barris de Son Gotleu, Can Capes, Soledat Nord i Son Canals, tots ells amb una alta densitat poblacional i, per tant, amb un risc de rebrot més alt.

Tot i la decisió de confinament, l’acord no implica un confinament absolut, ja que es permet que les persones es puguin desplaçar no només per anar a treballar o als centres sanitaris, sinó també per acudir als centres docents i educatius, fins i tot a les llars d’infants. Els permisos inclouen també la possibilitat d’anar a bancs o jutjats, fer tràmits administratius i exàmens oficials.

La mesura va entrar en vigor ahir a les deu de la nit i està previst que tingui una vigència de 15 dies amb l’objectiu de reduir el risc de contagi.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.