Salut

Coronavirus

Pequín dona per controlat el brot que ha disparat totes les alarmes

Les autoritats sanitàries creuen que el punt àlgid va ser la setmana passada i ara la corba baixa poc a poc

Relacionen l’origen del brot amb les condicions de temperatura i humitat de l’emmagatzematge del marisc

Les autoritats xineses han donat per “controlat” aquest dijous el brot de Covid-19 que ha deixat fins ara 158 casos i ha disparat totes les alarmes a la capital xinesa.

El cap del Centre per al Control i Prevenció de Malalties de la Xina, Wu Zunyou, ha afirmat que el focus detectat al principal mercat d’alimentació de la ciutat “està controlat” i que el pic de la infecció es va assolir ja fa cinc dies.

La ciutat continua en estat d’alerta, amb fortes restriccions, i es realitzen proves de coronavirus a centenars de milers de persones. Però el descens dels nous casos anunciats avui –deu menys que el dia anterior– i les declaracions de Wu han alleugerit la població.

L’epidemiòleg havia avisat fa dos dies que les següents 48 hores serien clau per a controlar el brot i així ha estat. Aquest dimecres s’han registrat 21 casos davant els 31 de dimarts, quan hi va haver 4 nous casos. No obstant això, de diumenge a dilluns la situació no va variar. Segons ha dit, el punt àlgid de les transmissions a la ciutat va ser el 13 de juny.

“Els propers dies continuarem veient nous casos confirmats, però la transmissió del virus està sota control i la corba s’aplanarà poc a poc. El brot està controlat”, ha afirmat Wu en una roda de premsa a Pequín. “Això no vol dir que a partir de demà els casos es redueixin dràsticament. La corba anirà baixant poc a poc. Hi haurà noves infeccions, però de manera esporàdica”, ha apuntat.

Segons ell, aquest tipus de brots són “d’esperar” i podrien haver aparegut a “qualsevol lloc”. En aquest sentit, ha celebrat que “Pequín ha actuat ràpidament per minimitzar-lo el màxim possible”.

L’expert ha relacionat l’origen del brot amb l’emmagatzematge de marisc a baixa temperatura i en condicions d’humitat. “Encara calen més investigacions, però crec que aquestes condicions fan que el virus es pugui amagar i sobreviure. L’any passat, quan van començar els casos a Wuhan, els experts sospitàvem que els animals salvatges podrien ser la causa. Aquest nou brot a Pequín ens ha fet mirar enrere: ofereix una nova direcció cap a on mirar per resoldre aquest misteri”, ha dit.

En aquest sentit, ha assenyalat que al mercat de Xinfadi el nombre de venedors de marisc és superior al d’altres especialitats i, d’acord amb estudis epidemiològics, aquests treballadors van presentar “més símptomes” de Covid-19 que altres i ho van fer “molt aviat”.





Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.