Política

Fauci s’encara amb Trump per la reobertura dels EUA

L’epidemiòleg en cap del país alerta de “conseqüències greus” si els estats tornen a la normalitat de manera “prematura”

Avisa de possibles rebrots a la tardor i que no hi haurà vacuna fins al 2021

Quan el menut doctor Anthony Fauci parla, tothom para l’orella. La veu rugosa de l’epidemiòleg en cap dels Estats Units és sempre un retorn a la realitat de la pandèmia de coronavirus, lluny del món de Donald Trump, on pràcticament s’ha derrotat “l’enemic invisible” i els nord-americans estan a punt per a la resurrecció econòmica.

El diagnòstic de Fauci no és gens esperançador, amb temor de rebrots a la tardor, alertes de conseqüències “molt serioses” si es reobre el país massa aviat, i anant amb peus de plom sobre l’arribada d’una vacuna.

“Si em pregunten si ho tenim sota control: no ho tenim”, va dir ahir taxativament Fauci al comitè de salut del Senat, en una sessió totalment atípica, amb els líders sanitaris del país participant per videoconferència des de casa, on guarden una quarantena singular després d’haver estat en contacte amb personal contagiat dins del cercle proper a Trump.

Ara mateix, la principal preocupació de l’epidemiòleg és que els Estats Units, empesos pel desig irrefrenable del president, reobrin l’economia i tornin a la normalitat de manera “prematura”, sense les eines per poder reaccionar de manera eficient i efectiva. Cosa que duria a una situació preocupant, amb petits repunts de casos que podrien convertir-se en rebrots del virus.

Les conseqüències serien “molt serioses” si els estats no tenen la capacitat d’identificar i aïllar els casos i, així, continuar tirant endavant la recuperació. Tot està relacionat: si ara es fan passos sense sentit i abans d’hora, “quan arribi la tardor, sense cap mena de dubte, hi haurà infeccions i ressorgiment [dels casos]. Tant de bo en aquell punt en tinguéssim prou per respondre adequadament, però si no, hi haurà problemes”.

Fa dies que els experts mèdics no participen en les conferències de premsa de la Casa Blanca, i ahir era un moment perfecte per posar-se al dia amb Fauci, única figura que ha sabut maniobrar de manera mestra un discurs totalment oposat i corrector de Trump sense deixar-lo en ridícul i des de dins del govern.

Hàbil com ningú, el doctor va apuntar de manera velada a l’inquilí del Despatx Oval, advertint-li que hauria de continuar escoltant el consell dels experts mèdics i no intentar desempallegar-se’n. “Hi ha el risc real de desfermar un brot que potser no es podrà controlar [...] que no només portarà més patiment i mort que podrien ser evitats, sinó que farà retrocedir en el camí cap a la recuperació econòmica”, va declarar, posant el dit a la nafra que més mal fa a Trump: l’afectació en l’economia, que el president assegura que estarà totalment recuperada a finals d’any.

Tests i restriccions

Amb investigacions mèdiques amb resultats encara “modestos” en la recerca d’un tractament contra el coronavirus, Fauci va assegurar: “No tindrem una vacuna aquest any.” Tot i que hi ha una desena de laboratoris i consorcis que estan treballant “molt ràpid”, els primers assajos clínics a gran escala no arribaran fins a la tardor o principis d’hivern, amb sort. I, en aquest punt, no hi ha cap garantia que les vacunes que en surtin seran efectives, tot i l’optimisme “cautelós” de les primeres proves.

L’únic camí, per tant, és continuar amb un augment exponencial dels tests i mantenir les restriccions necessàries de distanciament social, la manera “adequada” de respondre a la pandèmia. Si no, “tindrem una experiència perjudicial amb més morts”, va avisar.

Possible immunitat en casos lleus

Víctor Sancho

Un estudi preliminar fet per una quinzena de metges i científics de l’hospital Mount Sinaí de Nova York, en què ha participat l’oncòleg català Carles Cordón i Cardó, ha descobert que la majoria dels casos lleus de Covid-19 que han analitzat generen durant un temps anticossos, cosa que, per tant, permetria fer vida normal a aquells qui han tingut la malaltia, sense capacitat de transmetre-la ni ser factors de contagi.

La investigació, publicada al portal MedRxiv i encara en fase de revisió final per part de la comunitat científica, destaca que el 98% de les 624 persones analitzades amb diagnòstic confirmat de Covid-19 van generar anticossos al virus –amb el dubte de saber per quant de temps–. Segons el resum executiu de la recerca, els investigadors conclouen que això els “proporcionaria potencial immunitat a la reinfecció”.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.