Economia

Rècord històric de desocupats el mes d’abril

L’impacte de la crisi sanitària deixa sense feina 467.810 catalans

Els pronòstics per al maig no són gaire optimistes

Xifres negatives i preocupants davant la pèrdua de llocs de treball per culpa de la crisi del coronavirus. Ahir el secretari general de Treball, Afers Socials i Famílies, Josep Ginesta, donava per fet que són les pitjors dades registrades mai a l’abril de tota la història i que ha deixat sense feina 467.810 catalans, 50.763 aturats més que al març, cosa que representa un increment d’un 12,17%. Un impacte sobre el mercat de treball que va molt més enllà, ja que. segons Ginesta, afectaria un total de 809.730 persones. Una xifra que sumaria les persones aturades i els treballadors immersos en els expedients temporals d’ocupació presentats per causa de força major.

El quart mes de l’any acostuma a ser bo per a l’ocupació però la pandèmia ha fet estralls i la contractació ha caigut un 47,9% (87.093 contractes menys). La davallada ha estat important tant pel que fa als contractes temporals com als indefinits.

El que més ha pujat en percentatge d’aturats és la construcció, amb un increment d’un 19,9%; seguit del sector serveis, amb un 12,7%, i la indústria, amb un 10,8%.“Esperem que el cas de moltes de les persones sense feina sigui transitori i temporal i que el mercat es vagi reactivant”, va manifestar ahir el secretari general de Treball. Des de la conselleria es preveu que el mercat laboral es pugui anar reactivant a mesura que avanci el desconfinament, però no amaguen que les previsions no són gaire optimistes davant la incertesa per reobrir l’activitat turística, que genera molts lloc de feina. Treball estima que al voltant de 300.000 persones estan pendents aquesta setmana de poder cobrar l’atur a Catalunya i per això reclama al govern espanyol que “agilitzi al màxim” l’acceptació de prestacions que fa el servei estatal d’ocupació.

LA FRASE

Esperem que el cas de moltes persones sense feina sigui transitori i temporal, i el mercat es vagi reactivant
Josep Ginesta
Secretari general de treball afers socials i famílies

Les comarques gironines és on l’atur puja més

La demarcació de Girona lidera l’increment de l’atur (16,2%), seguida de les de Barcelona i Tarragona (12%), amb la de Lleida a la cua (7’6%). Les xifres encara agafen més força si es comparen amb l’augment d’un any abans. La variació aleshores es dispara amb increments sobretot a Girona (30%) , i Tarragona (29,1%), tot i que també augmenta considerablement a Barcelona i Lleida (21,2% i 14,6%, respectivament). Aquest impacte al territori s’explica pel fort impacte que la crisi sanitària ha tingut en sectors com ara el de l’hostaleria i el turisme, que han vist com el coronavirus els frenava d’un dia per l’altre l’inici de temporada per molts en plenes vacances de Setmana Santa. En un mes on les contractacions acostumen a fer pujar el nombre de persones afiliades a la Seguretat Social, en aquest ha baixat en 89.841 persones (-2,64%) a Catalunya. Fins ahir s’havien presentat 95.962 expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO), que afecten un total de 705.374 persones treballadores a tot Catalunya.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.