Economia

Sindicalisme confinat

S’han adaptat a la nova realitat fent teletreball i negociacions a través de telèfon o videoconferències

S’han incrementat les consultes relacionades amb la Covid-19

Els sindicats també s’han hagut d’adaptar a la nova realitat a conseqüència de la crisi de la Covid-19. Primer perquè el confinament els ha provocat un canvi en la metodologia de treball, però també per l’increment de consultes que han tingut i encara tenen. Aquestes consultes estan relacionades amb la Covid-19: canvis de legislació, mesures de seguretat a les empreses i negociacions pels milers d’expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO) que s’han presentat a la demarcació. Tot això ha provocat que els sindicats tinguin un increment de feina que no s’acabarà amb el desconfinament, ja que, segons el secretari general de CCOO a les comarques gironines, Bartomeu Compte: “Després vindrà la feina més conjuntural”, que creu que durarà uns quants mesos.

Arran de l’estat d’alarma, CCOO va centralitzar una adreça electrònica i un número de telèfon perquè tothom, afiliats i no afiliats, pogués fer consultes. “A la demarcació s’han fet, fins ara, més de 800 consultes de reducció de jornada, per cobrar prestació i relacionades amb les mesures de seguretat per a la Covid-19, entre altres temes”, explica Compte. Majoritàriament el sindicat fa teletreball, “un mètode de feina que ha vingut per quedar-se”, i només en situacions extremes han anat a la seu. “Hi ha hagut puntes d’ERTO que eren molt complicades de solucionar perquè a casa no teníem totes les eines per treballar”, manté.

Això mateix ha passat a la UGT i a la Intersindical-CSC de Girona. Xavier Casas, secretari general de la UGT a Girona, assegura que l’acció sindical s’entén com un acte de reunió, assemblea, manifestació, protesta i és una activitat molt física, i amb la Covid-19 “ens hem hagut d’adaptar a una nova situació perquè de feina no n’ha faltat, tot al contrari”. La majoria de consultes i negociacions, la UGT les ha fet a través de correu electrònic, telèfon o maratonianes videoconferències. Es dona el cas que, malgrat aquesta allau de feina, la mateixa UGT ha presentat un ERTO “d’unes poques persones” i per un “període de temps molt curt” perquè “hi ha hagut seccions aturades i seus que han treballat a porta tancada”.

L’increment de consultes i l’adaptació també a la nova situació és el que li ha passat a la Intersindical CSC de Girona. Segons afirma la seva portaveu, Àngels Torrents: “Estem fent teletreball distribuint-nos les tasques per sectors (educació, administració pública, indústria, comerç o serveis, entre altres àmbits)”. Han habilitar un correu per atendre consultes i a les comarques gironines s’han superat les 2.000 mensuals quan abans se’n feien unes 400. “Els sindicats de classe hem d’estar i som al costat dels treballadors i això ho aconseguim amb videoconferències i taules rodones per Youtube i Instagram”, diu Torrents.

El Grup Mifas, Càritas Diocesana i Tresc, amb els més vulnerables

El president del Grup Mifas, Albert Carbonell, reclama al govern de l’Estat i al català que no sacrifiquin sempre els mateixos: “Encara estem avaluant l’afectació de la Covid-19 i ja ens han informat de la retallada en un 55% de les polítiques actives d’ocupació de Catalunya feta pel govern espanyol”. “Veurem quin criteri aplica la Generalitat de Catalunya i on posa les tisores amb més força”, diu Carbonell, que explica que “encara tenim el record de l’última crisi econòmica, en què les persones amb discapacitat vam ser unes de les primeres a sortir expulsades del món laboral”. Carbonell assegura que s’ha de deixar clar a la classe política que les retallades “no són la solució” i que no podem “deixar a l’estacada milers de persones i tot el teixit associatiu que actua al llarg del territori”.

Per la seva banda, Càritas Diocesana afronta el Primer de Maig “enmig d’una crisi sanitària sense precedents” i tem que les conseqüències socials de la Covid-19 “afectarà molt especialment l’àmbit de l’ocupació, que ja estava castigat per la precarietat, l’atur de llarga durada i l’empitjorament general de les condicions, d’ençà de l’última crisi econòmica.

Durant el confinament, Càritas ha atès més d’un centenar de persones en l’àmbit laboral, bàsicament a través d’intervencions telefòniques, que se sumen a les 200 que ja havia atès des de principi d’any. Fins a 28 persones, la majoria dones, han estat inserides durant les setmanes de confinament, sobretot en serveis de neteja en l’àmbit sanitari i cura de les persones. “Però són moltes les persones que han perdut la feina durant el confinament”, comenten.

La Fundació Tresc commemora el Dia Internacional del Treball amb un manifest que reivindica el dret al treball de les persones amb discapacitat i amb trastorn mental i que dona valor a la metodologia de treball amb suport com a eina eficaç per garantir-ho en el mercat de treball obert. El manifest ha volgut donar veu a les persones amb qui la Fundació Tresc treballa habitualment.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.