Societat

Barcelona es posa en marxa per a “la nova normalitat”

El govern d’Ada Colau convoca entitats i organitzacions de tots els espectres per activar el pacte per Barcelona

Jaume Collboni anuncia la negociació d’un nou escenari pressupostari i fiscal

Ada Colau es va posar ahir els galons de líder de la reconstrucció de la societat postcoronavirus amb la convocatòria i la presidència de la mesa que ha d’impulsar el pacte per Barcelona. El missatge transmès per la primera regidora de l’Ajuntament és clar: no hi ha temps per perdre, i els objectius que persegueix també són diàfans, preparar la ciutat per al rellançament econòmic, social i cultural en el marc de “la nova normalitat”.

L’infantament del terme, que coincideix amb l’expressió que utilitza també el govern de l’Estat, pronostica que la represa de l’activitat s’haurà de fer partint de la base d’uns nous hàbits socials, en les relacions, els negocis i l’oci, amb la cautela i la seguretat sanitària en primeríssim terme i amb l’objectiu estratègic que “ningú quedi enrere”. Colau vol pensar en l’endemà, però té clar que cal activar un pla d’ajuda en tots els sectors per reanimar l’activitat ara aturada. “Hem d’activar plans de xoc en tots els sectors”, va dir.

La reunió de la mesa es va fer pel sistema virtual, amb l’alcaldessa Colau i el primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, des de l’ajuntament, davant una pantalla de televisió per la qual, durant tres hores, van anar apareixent, un a un i no sense problemes tècnics, la cinquantena de participants, des del president de la Fira de Barcelona, Constantí Serrallonga, fins al portaveu del sindicat de llogaters. Collboni va fer de moderador donant la paraula, mentre Ada Colau anava prenent nota de les posicions.

En la clausura de la reunió, Colau va agrair la participació de tots els representants del teixit associatiu i va fer una crida a sumar voluntats. “Necessitarem la intel·ligència col·lectiva de la ciutat per a la nova normalitat”, va dir Colau i va posar com a exemple d’això la reacció sanitària i social a la crisi de la Covid-19 amb els nous hospitals o la producció de mascaretes o respiradors. Colau va agrair als ponents el to de la reunió, haver posat “Barcelona al davant dels interessos particulars” i va felicitar-se també pel tarannà dialogant dels partits de l’oposició.

Per l’alcaldessa, la crisi generada per la Covid-19 ha de ser l’ocasió per “posar la vida al centre” de les polítiques, amb una especial atenció a “les cures”, a “la gent gran” i tot això posant en marxa una revisió a fons del “model residencial i el model turístic”, a la vegada que hi ha d’haver un “enfortiment dels serveis públics, una innovació en els mètodes de treball”. Una de les transformacions que han de marcar la nova normalitat és la construcció d’una “mobilitat més eficaç, segura i sostenible”.

Pressupost nou

Per tirar endavant la realització dels acords del pacte, que es volen concretar abans del juliol, l’equip de govern es va obrir ahir a negociar modificacions pressupostàries. En aquest sentit, el primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, va explicar que ja ha començat a treballar amb els grups de l’oposició per “un nou escenari pressupostari i fiscal”. Segons Collboni, el primer objectiu serà avaluar el cost que la crisi de la Covid-19 suposarà per a les finances municipals. En l’àmbit econòmic, per exemple, el president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, va demanar exempcions fiscals i d’ordenances per poder reactivar comerç, restauració i hostaleria.

Després de la reunió, el cap de l’oposició, Ernest Maragall, va avisar que ERC té “un primer document, Impulsem l’endemà” amb propostes concretes d’actuació. Per la seva part, Elsa Artadi va advertir que la recuperació econòmica de la ciutat l’ha de pilotar l’Ajuntament “i no s’ha de traspassar la responsabilitat als privats”.

Necessitarem la intel·ligència col·lectiva de la ciutat per tirar endavant la nova normalitat
Ada Colau
alcaldessa de Barcelona
Cal donar confiança als visitants amb una ciutat segura des del punt de vista sanitari
Constantí Serrallonga
president de fira de barcelona
Cal protegir els usuaris del transport públic, no es pot estigmatitzar com a focus de contagi
Ricard Riol
pacte per la mobilitat

Parcs oberts i carrers tancats al trànsit de vehicles

Els primers habitants de la ciutat que han fet un tast del que suposa això de la nova normalitat són els més petits, els nens que amb els seus pares tenen dret a una hora de carrer al dia. El debut de la passejada infantil es va fer diumenge amb un excés de lupa sobre el comportament de la canalla i els seus progenitors, i a molts observadors els va semblar que l’ocupació dels espais públics va ser massiva i inclús temerària, amb massa casos en què es va trencar això que se’n diu la distància de seguretat. El debat ha estat ben viu i finalment l’Ajuntament de Barcelona, que ha estat ferm defensor de la mesura de gràcia per als nens, ha pres la decisió d’alliberar més espais públics per donar més metres quadrats de carrer als nens i els seus pares. L’alcaldessa, Ada Colau, va explicar ahir que s’està estudiant poder obrir alguns parcs de la ciutat, tancats des del primer dia del confinament. No seran tots, sinó que s’obriran els parcs d’aquells barris on hi ha més necessitat d’espai. Per guanyar més metres quadrats també s’està estudiant tancar al trànsit alguns carrers amples i importants, si més no durant el cap de setmana. La voluntat de l’Ajuntament és aprofitar la reculada que ha tingut l’ús del vehicle privat durant aquest mes i mig de confinament per evitar que torni als carrers amb la desmesura que ho havia fet fins ara.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.