Política

Crítiques a Itàlia al pla de represa de l’activitat

El primer ministre anuncia un calendari amb tres dates clau per a una sortida esglaonada del confinament

Els bisbes carreguen contra el govern perquè no permet encara obrir les esglésies

El govern italià ha explicat finalment com es farà la fase de desconfinament. Ho va fer diumenge al vespre el primer ministre, Giuseppe Conte, en una roda de premsa que va deixar més preguntes en l’aire que no pas respostes. La fase anomenada “de convivència amb el virus” es farà de manera esglaonada en tres dates: el 4 de maig, el 18 de maig i l’1 de juny. Més enllà de les dates d’obertura d’espais públics i de retorn a la feina, el govern no ha sabut transmetre a l’opinió pública la sensació que la fase 2 respongui a un pla precís. Conte es va limitar a parlar de com se sortirà gradualment de casa i no va fer referència a les mesures que l’OMS i els experts aconsellen per acompanyar el desconfinament, com ara fer més tests, aïllar els malalts fora dels domicilis i monitorar els contactes.

El 4 de maig es podrà sortir de casa per visitar familiars, però no pas amics ni parelles amb qui no es conviu, mesura que ha causat força protestes i malestar. “No es podran fer festes a casa”, va precisar Conte. També s’obriran els parcs per fer esport i passejar a una distància de dos metres. Es posaran en funcionament les fàbriques que quedaven tancades –moltes ja estan obertes– i les obres de construcció. S’haurà de continuar ensenyant un document que autocertifiqui el motiu de sortida de casa, i no podran sortir els que tinguin una temperatura superior als 37 graus i mig.

El 18 de maig es reobriran els comerços i els centres culturals, com ara museus i biblioteques. El canvi més gran s’hauria de notar a partir de l’1 de juny. Si la corba de contagis ho permet, es reobriran bars i restaurants –amb mesures de distanciament entre els clients–, pilars de la vida social italiana, i els negocis de cura personal com ara perruqueries, barberies i centres d’estètica. Que les perruqueries siguin els últims establiments a obrir ha causat malestar entre el sector i ha acaparat molt d’espai en els debats i a les xarxes. Ahir, dos perruquers de Pàdua, al Vèneto, es van encadenar a les portes dels seus locals com a protesta.

El problema més gran que ha d’afrontar el govern després d’anunciar les mesures, però, és amb l’Església catòlica. La Conferència Episcopal Italiana va emetre un comunicat d’urgència per protestar perquè el govern no preveu l’obertura de les esglésies. Els bisbes italians diuen que no poden “acceptar” que no es respecti “la llibertat de culte”. Conte hi va respondre de seguida dient que el govern estudiarà un protocol per poder fer missa com més aviat millor amb total seguretat.

Nova Zelanda dona per eliminat el coronavirus

La primera ministra de Nova Zelanda, la laborista Jacinda Ardern, va donar ahir per guanyada la “batalla” contra la pandèmia, arran de la constatació que havia aconseguit frenar la transmissió del virus. El país reprèn avui de manera parcial l’activitat després de setmanes de confinament. El govern decidirà l’11 de maig si aixeca més restriccions.

Rússia ja supera la Xina en nombre d’infectats

Rússia, que va ser el primer país a tancar la frontera amb la Xina per frenar l’arribada de la Covid-19, ja supera el gegant asiàtic en nombre d’infectats. Amb 145 milions d’habitants, Rússia ja acumula més de 87.000 casos –6.198 en les últimes 24 hores–, respecte als gairebé 84.000 de la Xina, origen del brot de coronavirus.

Troben menors amb símptomes diversos del virus

L’NHS, el servei públic de salut britànic, ha alertat que nens de diverses edats han estat víctimes d’una combinació de símptomes aparentment relacionats amb la Covid-19. Entre aquests símptomes, hi hauria dolors abdominals i problemes cardíacs, segons informava ahir The Guardian. Els casos serien, fins ara, molt minoritaris.

Airbus tem pel seu futur si no s’emprenen accions

El director executiu d’Airbus, Guillaume Faury, va advertir ahir que la companyia està perdent diners “a una velocitat mai vista” i va avisar que la seva supervivència està en perill si no s’emprenen accions immediates. La pandèmia ha obligat el fabricant d’aeronaus europeu a anunciar una reducció d’un terç de la seva producció.

La UE nega haver cedit a pressions de Pequín

La UE va negar ahir cap pressió estrangera per modificar el seu darrer informe sobre la desinformació detectada al voltant de la pandèmia del coronavirus, en què assenyala Rússia i la Xina com l’origen de moltes notícies falses. El portaveu del cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell, va negar que la UE hagués suavitzat el document.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.