Política

Recta final per a la reforma del reglament del Parlament

Ja es podria votar en el proper ple, després que la mesa tramités ahir la proposta de JxCat

ERC, molesta perquè se’n va despenjar quan s’estava treballant en un consens més ampli

La mesa del Parlament, reunida telemàticament ahir, va acceptar tramitar per la via d’urgència la proposta de reforma del reglament que JxCat havia registrat la vigília per incloure en la norma la possibilitat de celebrar plens i emetre vots telemàtics, fet que accelerarà la tramitació i la deixa en la recta final. Si la junta de portaveus de la setmana vinent ho té a bé, el text ja s’inclourà en l’ordre del dia del proper ple, que podria ser la setmana següent i, per cert, podria votar també el pressupost del 2020 i la llei d’acompanyament, ja que ja es tindrà el dictamen que Cs va demanar al Consell de Garanties. En el cas del reglament, ahir es va pactar que la reforma es pugui tramitar en lectura única si així es vota al principi de la sessió, fet que donaria l’opció de reduir els terminis per a esmenes i transaccions fins al punt que el text final es podria votar al llarg del mateix ple.

Des de JxCat van celebrar-ho ahir perquè consideren que la reforma s’ha de poder aplicar “de manera immediata” arran de la urgència derivada de la pandèmia de la Covid-19, i més tenint en compte que a la mesa es va llegir un informe tècnic que confirma que la votació a distància és aplicable a curt termini amb garanties. El text tramitat recull íntegrament les conclusions de l’informe dels lletrats de la cambra de fa unes setmanes, fet pel qual, i més en l’actual situació, des de JxCat confien que generarà prou consens perquè s’aprovi. En aquest sentit, neguen que sigui, com volien al principi de la legislatura, una drecera per poder investir Carles Puigdemont, que ja no és diputat i pensa seguir a l’eurocambra.

Fonts d’ERC consultades ahir, en canvi, constataven que, tot i acceptar-se perquè compleix tots els requisits jurídics, la proposta de JxCat en solitari ha generat “dubtes” d’oportunitat política, ja que no és habitual que una reforma d’aquesta magnitud la presenti un sol grup. El fet és que els republicans havien començat a treballar fa una setmana amb la CUP, els comuns, el PSC i JxCat mateix un text amb la voluntat que generés més consens i que segons ells estava “més avançat”, per la qual cosa havien demanat que s’acabés de treballar en ponència conjunta. El fet que ara JxCat se’n “despengi” amb una proposta pròpia ha causat sorpresa i malestar a ERC, fins al punt que en una nota dilluns lamentava que “en cap cas” voldria que “s’aprofiti l’excepcionalitat per prioritzar els interessos partidistes”. Des de JxCat admeten que no han tingut paciència, i justifiquen que no podien esperar “a la tardor” perquè la urgència és ara.

Els diputats donaran el 25% del sou

La mesa també va aprovar ahir que cada diputat donarà un 25% del seu sou a la lluita contra el coronavirus. Serà cada grup el que explicarà amb detall on destinarà els diners, en una informació que s’afegirà a la fitxa de cada electe. Diversos grups, de fet, ja van anunciar al març que donaven les dietes a aquesta causa, com es va demanar també en l’anterior mesa. A més, a instàncies de JxCat, l’òrgan va aprovar l’encàrrec d’un informe econòmic i jurídic que proposi més mesures sobre altres quantitats que hi podria destinar la cambra. El president, Roger Torrent, va proposar que dels 2,2 milions del romanent que va tenir el Parlament el 2019, dos milions es destinin al Departament de Salut, i els 200.000 restants s’incorporin al pressupost d’enguany de la cambra. Pel seu cantó, JxCat va demanar que també s’avaluï la viabilitat d’invertir-hi partides que s’havien de destinar a la commemoració dels 40 anys del Parlament i a viatges i despeses de representació.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.