Política

El Govern encarrega un informe per implementar l’estratègia per reactivar l’activitat després del confinament

Oriol Mitjà serà l’assessor del president i responsable de l’elaboració de l’estudi

El Govern aprova un programa de cribatge massiu per detectar la covid-19

El Govern ha acordat encarregar un informe que serveixi de base per implementar l’estratègia científica i tècnica per reactivar l’activitat després del confinament pel coronavirus.

L’estudi ha de permetre valorar les mesures de salut pública i d’altres necessàries per controlar la infecció entre la població i també per assessorar sobre la seva implementació fins a la normalització de la situació.

L’informe estarà coordinat pel departament de la Presidència i el responsable de la seva elaboració serà l’investigador Oriol Mitjà, que també ha estat nomenat assessor del president, Quim Torra, sense retribució econòmica.

L’informe es lliurarà al president en un termini màxim de 15 dies i se’n donarà compte al Govern de manera immediata.

L’executiu català ha pres aquestes mesures davant la projecció de la malaltia a Catalunya que han fet diversos experts, basada en l’evolució que ha tingut tant en d’altes països com a Catalunya.

Es parteix sobre el cert consens que el nou coronavirus no es podrà eliminar a curt termini i això fa necessari coordinar i establir les fases de recuperació de l’activitat minimitzant els possibles rebrots durant els propers mesos.

Fins ara els esforços s’han centrat en atendre als malalts, evitar la saturació del sistema de salut, atendre els més vulnerables i dotar-se de materials i equipaments, ha afirmat el Govern.

L’executiu ha afegit que les mesures adoptades i la col·laboració ciutadana estan donant avenços “i permeten ja iniciar la preparació per a les fases posteriors”.

Cribatge massiu

D’altra banda, el Govern ha aprovat un programa de cribatge massiu de la població per detectar la covid-19 que començarà amb 170.000 durant sis setmanes, amb possibilitat de seguir escalant el volum.

Es tracta del Programa Orfeu, que busca recollir la capacitat de diferents agents que treballen en R+D+I a Catalunya per prestar serveis d’screening de la covid-29.

En la primera fase de la iniciativa s’hi incorporaran tres centres CERCA: el Centre de Regulació Genòmica (CRG), l’Instiut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC) i l’Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona). La iniciativa estarà en funcionament “durant el temps necessari”, d’acord amb l’evolució de la pandèmia i el desconfinament de la població.

Està previst que s’hi incorporin posteriorment la resta d’agents de coneixement del país, especialment els laboratoris universitaris i EURECAT. El programa està obert també als laboratoris privats d’empreses d’anàlisi catalanes.

Els centres implicats en la primera fase ja treballen en la preparació de les instal·lacions per desplegar el programa.

Concretament, es realitzaran a les instal·lacions del laboratori del CRG, al Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB), mentre que l’IRB dirigirà els serveis de proves massives al Parc Científic de Barcelona, juntament amb l’IBEC.

El Centre Nacional d’Anàlisi Genòmica (CNAG-CRG) realitzarà un seguiment de les mostres, n’analitzarà els resultats i coordinarà els equips dels laboratoris.

Préstecs per a autònoms

El Govern ha posat en marxa la línia de préstecs per a autònoms i empreses afectats per coronavirus i a partir d’ara l’Institut Català de les Finances podrà atorgar crèdits directament amb un límit de 700 milions d’euros, per cobrir les necessitats de liquiditat i assegurar llocs de treball.

Autònoms i empreses podran sol·licitar préstecs a l’ICF per imports de fins a un màxim de 2,5 milions d’euros, i el departament de la Vicepresidència i d’Economia i d’Hisenda assumiran el 80% del risc viu dels préstecs.

Pimes i autònoms podran retornar el crèdit a un màxim de 5 anys, amb possibilitat de carència de fins a 1 any. Per la resta d’empreses, el termini màxim serà de 4 anys, amb fins a un any de carència inclòs.

L’acord també autoritza la possibilitat que l’ICF avali els préstecs atorgats per entitats financeres directament relacionats amb la Covid-19. En aquest cas, l’aval emès per l’ICF davant les entitats financeres serà com a màxim del 80% del principal i amb un màxim de 5 milions per empresa.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.