Política

Cap a un nou confinament a l’Estat

debat

Sánchez planteja prorrogar l’estat d’alarma fins al 26 d’abril

Ho debatrà avui amb tota l’oposició i demà amb Torra per videoconferència

El Congrés ho votarà dimecres

L’horitzó de confinament que Pedro Sánchez havia planificat –i que més tard havia endurit– fins al final de la Setmana Santa no serà suficient per combatre el coronavirus i s’haurà d’allargar dues setmanes més. En el doble combat que manté contra el virus i contra el calendari –ahir, i per segon dia consecutiu, es van superar els 900 morts en 24 hores– i amb l’únic escut del criteri científic, Sánchez va afermar el convenciment que l’estat d’alarma s’haurà d’allargar fins al 26 d’abril i així ho proposarà avui en una conversa amb tots els líders de l’oposició i demà a Quim Torra i a la resta de presidents autonòmics en la seva videoconferència setmanal de coordinació davant la crisi sanitària. “Apel·lo a aquesta unitat entre diferents administracions per tenir un objectiu compartit que és en primer lloc salvar vides i, en segon lloc, vèncer el virus”, trasllada Sánchez.

El president espanyol va trencar el confinament per fer una visita oficial a Hersill, una empresa de Móstoles (Madrid) que és fabricadora de material mèdic i que ara –com fa la Seat– reorienta la seva producció a la fabricació de cent respiradors al dia per a la sanitat. Portant mascareta i guants per primera vegada en públic, Sánchez va combinar el convenciment íntim de la necessitat de la pròrroga amb una invitació pública a un pròxim retorn de la normalitat perduda. “Molt abans del que esperem i preveiem estic convençut que Espanya recuperarà la quotidianitat i la normalitat i que recuperarem el nostre dia a dia”, va dir.

La pròrroga dels segons quinze dies de l’estat d’alarma que hauria de vèncer l’11 d’abril a les dotze de la nit està sent mastegada els darrers dies per ministres com ara Salvador Illa (Sanitat) i Fernando Grande-Marlaska (Interior) en les seves compareixences. “Aquesta competència és del president i per descomptat que la prendrà amb un únic criteri tècnic i científic, que és el de les autoritats sanitàries”, va opinar ahir la ministra de Treball, Yolanda Díaz, que es va afegir al cor de veus que va aplanant el camí a la decisió.

President “essencial”

Si Itàlia –que ahir va decidir prorrogar el confinament fins al 2 de maig– ja és un mirall per a La Moncloa, ahir al si del sanedrí científic el doctor Fernando Simón va abonar mirar al cas del Japó i “aprendre’n” en pràctiques com l’ús de la mascareta i utilitzar “equips de protecció personal en la mesura en què estiguin disponibles en grans quantitats”. Simón va justificar que Sánchez violés el confinament per visitar la fàbrica Hersill. “A mi em costa de creure que no es pugui considerar les accions del president del govern com a activitat essencial per a la societat.”

Tot i que per prorrogar l’estat d’alarma hi ha de temps fins al dissabte 11 d’abril sempre que es voti abans de la mitjanit, el Congrés no té la intenció –i menys enmig d’aquesta anòmala Setmana Santa– de forçar els terminis i es prepara per celebrar un ple dimecres després que la mesa es reuneixi dimarts. L’ultim episodi va ser un més rocambolescos en la història del Congrés: després de malgastar tot un matí sense fer res, Meritxell Batet va donar començament al ple a les tres de la tarda per convalidar decrets i no va ser fins a les 21.27 hores que va començar el debat de la pròrroga de l’estat d’alarma, amb la insòlita escena de votar a quarts de tres de la matinada.

LA DATA

11.04.20
És la data vigent
en què a les dotze de la nit vencerà el límit de durada de l’estat d’alarma.

LES FRASES

Molt abans del que esperem i preveiem estic convençut que Espanya recuperarà la quotidianitat
Pedro Sánchez
president espanyol
És competència del president i la prendrà, per descomptat, amb un únic criteri tècnic i científic
Yolanda Díaz
ministra de treball

Un final de reclusió esglaonat i mesures posteriors

La sortida del confinament no serà un punt final. Més enllà de si la represa de l’activitat és parcial o total, es viurà un trànsit progressiu a la rutina. Els investigadors Oriol Mitjà i Joel López han elaborat un informe, adreçat tant al Ministeri de Sanitat com al departament de Salut, per organitzar la sortida del confinament i la gestió dels mesos vinents. També s’adrecen a empresaris i ciutadans que vulguin planificar les seves activitats a partir del 13 d’abril. Els autors proposen una sortida esglaonada, començant per les persones més joves i sanes i deixant per al final els més grans, l’obertura d’escoles i els esdeveniments de més de 50 persones. L’esglaonament el justifiquen per la conclusió que només hi haurà un 15% de la població immunitzada. Mitjài López adverteixen que caldrà fer moltes proves per determinar qui ha passat ja el virus i per detectar els nous positius. En aquest sentit, el cap d’epidemiologia de l’Hospital Clínic, Antoni Trilla, va advertir ahir que potser s’haurà de “generalitzar l’ús de mascaretes en espais de concurrència com el transport públic” fins a molt després de l’epidèmia. L’alcaldessa de Barcelona, Ada colau, va vaticinar també que actes com les festes majors “seran de les últimes coses a recuperar”, per exemple.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.