Política

‘Hibernació’ econòmica sense suports

L’aturada del que no sigui essencial neix amb caos a causa del BOE tardà i la moratòria d’un dia

El Consell de Ministres blinda avui els inquilins i Podem se’n vanta

Sánchez és abandonat per Casado i per la CEOE, i desperta els recels de Torra i Urkullu

De tots els ministres de Pedro Sánchez, la titular de Treball, Yolanda Díaz, és l’única que sentia ahir l’obligació de demanar perdó perquè el decret que atura l’activitat econòmica no essencial i que porta al confinament total arribés al BOE a pocs minuts de la mitjanit. “Demano disculpes. Soc conscient de la tardança, era diumenge, calia publicar-ho al BOE, no és un dia normal, sé les enormes dificultats que té perquè les he viscut en primera persona, però demano perdó per aquesta tardança”, va dir Díaz. Enmig del caos per un BOE tardà –que els agents policials ja havien de fer complir a les dotze– i per la demora d’un dia en la paràlisi de les empreses, el govern de Sánchez ja sap que el consens que va tenir per prorrogar l’estat d’alarma és efímer: el PP i la CEOE l’abandonen pel rumb econòmic, mentre que el recel envaeix Quim Torra, el lehendakari Iñigo Urkullu i la resta de presidents autonòmics.

La catorzena legislatura que Sánchez va obrir amb l’abstenció d’ERC i sota l’acusació d’il·legitimitat del PP i Vox va viure un miratge la matinada de dimecres a dijous al Congrés, quan el ple per prorrogar l’estat d’alarma quinze dies més (fins a l’11 d’abril) va reflectir que el govern espanyol tenia 321 vots a favor (des de Podem fins a Vox passant pel PP i Cs), cap vot en contra i només 29 abstencions (entre aquestes, les d’ERC, JxCat i la CUP). Al marcador del Congrés l’eix esquerra-dreta es va diluir sota la campanya patriòtica Aquest virus l’aturem units

Permís retribuït en vigor

L’enduriment del confinament i l’entrada en vigor del permís retribuït i recuperable per als treballadors (recuperable fins al 31 de desembre), però, han ressuscitat ara l’eix esquerra-dreta, tant al si del mateix govern pel xoc entre el rigorisme econòmic de la vicepresidenta Nadia Calviño i la veu social dels ministres de Podem, com entre el govern i oposició. La conseqüència primera és l’abandó del líder del PP, Pablo Casado, que fins ahir combinava la duresa verbal i el vot a favor, i que ara està disposat a votar en contra del nou pla econòmic. “No podrem donar suport a aquests dos reials decrets [el que atura l’activitat no essencial i el del permís] si no es modifiquen. No volem que l’economia més productiva se’n ressenti perquè el cost ha de recaure en l’estat, no en les empreses”, avisa Casado. I el PP té l’aval de la CEOE, que lamenta la promoció de l’ERTO unida a la prohibició d’acomiadar per causa de la Covid-19. “Si et prohibeixen acomiadar, l’única cosa que et queda és tancar”, sosté el president de la patronal, Antonio Garamendi.

“Confiança ressentida”

Tot i acabar beneint un confinament total com el que la Generalitat exigia, els recels catalans per culpa d’un BOE tardà hi són i els fan seus molts presidents, fins i tot el socialista valencià Ximo Puig per la falta de tacte amb realitats industrials autòctones com ara la de la ceràmica. “No es pot a última hora d’un diumenge posar en marxa un decret i que ni empresaris ni treballadors tinguin temps per preparar-se”, retreu Puig.

Al País Basc, el clam és pel menyspreu centralista amb un sector vital com el de la siderúrgia. El PNB va denunciar ahir que la seva confiança amb Sánchez està “ressentida” després de ser “ignorat i desatès” en els moments en què “el govern espanyol ha hagut de prendre decisions transcendents”. Un cop airejat l’enuig, des del PNB es promet actuar “amb responsabilitat” i “sense desestabilitzar res”.

Crèdits i ajuts a inquilins

Per completar el que el govern anomena “l’escut social” davant la crisi del coronavirus, avui el Consell de Ministres aprovarà un paquet d’ajut als inquilins per import de 700 milions, que inclourà una moratòria per al pagament del lloguer als grans propietaris, línies de crèdit i ajudes directes per als inquilins i la prohibició dels desnonaments. Tot i que el ministeri competent és el de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana del socialista José Luis Ábalos, des de Podem es van atribuir el gruix de les conquestes de protecció dels inquilins i dels petits llogaters. “El decret inclou, tal com volia Unides Podem, una distinció expressa entre els petits propietaris –que tindran garantit el cobrament íntegre de les seves rendes– i els fons d’inversió i gran tenedors d’habitatges –que assumiran part de l’impacte de la mesura i hauran de fer quitances o reestructuracions dels deutes dels seus inquilins”, avancen fonts properes a Pablo Iglesias.

Salut versus economia

Si bé al govern de Sánchez s’ha viscut un xoc entre els ministres més partidaris de defensar la salut i els que no volien ofegar l’economia del tot per no estrangular la recuperació posterior, el ministre Ábalos nega que hi hagi un divorci entre salut i economia. “No és una qüestió de confrontar economia i salut, tots sabem que la salut és el primer. No hi ha economia que funcioni si no es garanteix la salut dels ciutadans”, avisa Ábalos.

Robles i el to amb Torra

Al costat d’Ábalos en la compareixença del vespre intervenia també la ministra de Defensa, Margarita Robles, que va respondre amb un esbós autocrític sobre si es penedeix del to dur utilitzat amb Torra quan al final i en l’últim decret ha acabat assumint com a propi el seu enfocament de la crisi. “Quan alguns dirigents polítics van fer algunes declaracions ningú era conscient de l’evolució del que ha vingut”, va dir Robles tot rebaixant el to amb el president. Robles va lloar la “generositat i l’entrega” de l’exèrcit a Catalunya per fer un hospital de campanya a Sabadell i “fer a la Fira de Barcelona el mateix que a Madrid a Ifema”, on s’han instal·lat 7.000 llits.

Tres familiars als enterraments

Xavier miró

Amb el decret d’alarma del 14 de març es limitaven les vetlles i cerimònies funeràries per evitar les aglomeracions i s’ordenava implementar mesures per garantir la distància de com a mínim un metre entre els assistents. Tot i que les autoritats religioses i els responsables dels serveis funeraris ja havien limitat més les condicions establertes pel decret suspenent totes les cerimònies obertes al públic i limitant als familiars directes del difunt l’assistència a tanatoris i esglésies, el govern espanyol estableix ara restriccions més estrictes. El BOE publicava ahir una nova ordre del Ministeri de Sanitat que prohibeix les vetlles, restringeix les cerimònies i posa condicions als prestadors dels serveis, a més de considerar infracció l’incompliment de les restriccions. L’ordre prohibeix vetlles als tanatoris o a casa i qualsevol manipulació del cadàver del difunt per Covid-19 per raons de preparació estètica o ritus religiós. La participació en la cerimònia d’enterrament o de cremació es limita a tres familiars i a un responsable del culte religiós –les exèquies cerimonials obertes al públic s’ajornen fins a l’aixecament de l’estat d’alarma. Els serveis funeraris que hagin cobrat preus superiors als vigents fins al 14 de març hauran de reemborsar la diferència als clients. S’haurà de retornar el cost íntegre de serveis ja contractats que no es poden fer efectius per les restriccions. Als familiars dels difunts no se’ls podrà cobrar cap recàrrec en virtut de les actuacions que s’hagin de fer per raó del coronavirus.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.