El govern suspèn les obres en curs contractades per la Generalitat
L’executiu aprova la limitació del preu dels enterraments mentre duri la pandèmia per evitar abusos de les funeràries
L’Ajuntament de Barcelona proposa un màxim de 2.450 euros
Abans que es decretés l’estat d’alarma hi havia 37 obres en marxa contractades per la Generalitat i el seu sector públic i disset es van paralitzar voluntàriament. La resta quedaran aturades a partir d’ara, segons va acordar ahir el govern per lluitar contra la propagació del coronavirus. En queden exclosos els contractes d’obres considerats d’emergència, bàsics o estratègics.
El reial decret del 14 de març preveia que només les empreses privades poguessin suspendre les obres. “El govern ha hagut d’adaptar la nostra normativa per poder suspendre totes les obres públiques de la Generalitat, hi estiguin o no d’acord les empreses”, va assegurar la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, després de la reunió d’un Consell Executiu extraordinari. La Generalitat es farà càrrec de totes les despeses dels llocs de treball, lloguer de maquinària, fiances i assegurances relacionades amb la suspensió d’aquestes obres.
L’Àrea Metropolitana de Barcelona ha suspès totes les obres pròpies i les promocions d’habitatge públic promogudes per l’Institut Metropolità de Promoció de Sòl i Gestió Patrimonial.
Budó va insistir a reclamar un dia més al govern espanyol que decreti el confinament total llevat dels serveis essencials i va demanar també que l’Estat resolgui la situació en què estan els més de 10.000 treballadors de la conca d’Òdena que no poden anar a treballar des de fa dues setmanes i que ara no es poden acollir a baixes temporals.
El govern va aprovar el quart decret de mesures extraordinàries per fer front a l’impacte sanitari, econòmic i social de la Covid-19, que limita el preu dels enterraments i fixa un preu màxim per rebre la prestació bàsica que preveu la llei mentre duri l’emergència. Es tracta en part d’evitar possibles abusos de les funeràries, però també d’assegurar que la prestació d’aquests serveis en una situació de pandèmia es faci de manel contínua i universal “i reduir riscos de malaltia o contagi entre la població”, encara que, de moment, no s’han detectat evidències sòlides que la infecció es produeixi a partir de cadàvers de persones difuntes per la Covid-19. Mentre es mantingui la urgència sanitària, els serveis funeraris poden ser declarats de prestació forçosa.
L’Ajuntament de Barcelona ha proposat a la Generalitat un preu màxim d’un funeral bàsic, amb enterrament o cremació, de 2.450 euros. Un 70% de les morts estan cobertes per les assegurances, però el preu mitjà sense assegurança fins ara era d’uns 6.000 euros. Les morts a la capital han passat d’unes 300 setmanals a 450 amb l’epidèmia.
LA FRASE
Mor un mosso de coronavirus
Un agent dels Mossos d’Esquadra de 57 anys destinat a la comissaria de Premià de Mar ha mort de coronavirus. El cos ha traslladat el condol a familiars, companys i amics: “Tot i la nostra tristesa i dolor, continuarem treballant amb la mateixa fermesa al servei dels ciutadans.” El conseller d’Interior, Miquel Buch, va traslladar un missatge de suport a l’entorn de l’agent, i també “tota la solidaritat i un agraïment profund a tots els mossos que treballen cada dia per protegir-nos”. Entre els més de 17.000 mossos, actualment hi ha 1.402 agents confinats a casa i 66 han donat positiu de Covid-19.
El conseller Buch va demanar als catalans que cada nit aplaudeixen des de casa seva el personal sanitari que lluita contra la pandèmia global que avui facin extensiu aquest homenatge al primer mosso mort de coronavirus.