Política

El pitjor escenari, previst al juny

Torra reitera que vol un major confinament per evitar el pic de contagis a final d’abril i que s’acceleri la corba de recuperació

Cs, el PSC, els comuns i el PP reclamen l’exèrcit i Buch respon: “Ja els trucarem si els necessitem”

“Si l’escenari del pic de contagis és a final d’abril, el retorn de la corba de la pandèmia a Catalunya en posicions d’estabilització a la baixa no arribarà fins al mes de juny.” Aquest va ser l’advertiment que va llançar ahir el president de la Generalitat, Quim Torra, als portaveus parlamentaris per videoconferència, per tornar a reiterar que continuarà defensant un confinament molt més sever ara, que passa perquè el govern espanyol validi el decret de mesures econòmiques, socials i sanitàries que la Generalitat els va presentar amb les preceptives memòries justificatives en dues ocasions, el 16 i el 19 de març.

El cap de l’executiu català va admetre que tenen algunes prospeccions numèriques elaborades per experts, algunes de les quals “no són bones” i va posar el pitjor escenari semblant al d’Itàlia sobre la taula perquè “s’intensifiquin les mesures de confinament”. De fet, un informe de Salut del 24 de març al qual van tenir accés Vilaweb i l’ACN preveu fins a 13.000 morts per coronavirus a Catalunya en el pitjor dels escenaris si els contagis segueixen el ritme d’Itàlia, i es reduiria a les 7.600 si s’aplica l’avançament de les mesures de confinament. Torra va dir que part de la solució depèn de fer “més tests de detecció” i incrementar els materials per als sanitaris, i va alertar que les unitats de cures intensives (UCI) del centres hospitalaris tenen “un estrès molt alt”, lamentant que “la recentralització de la distribució de mascaretes i guants no està funcionant”. Un argument que després van compartir en le seves intervencions Albert Batet (JxCat) i Sergi Sabrià (ERC).

El grups de l’oposició també van coincidir en algunes peticions i en crítiques a Torra i a l’executiu català. D’una banda, el PSC, els comuns i el PP van censurar el que al seu entendre és una política de confrontació identitària del govern català amb l’espanyol, i li van retreure que no col·labori en les decisions impulsades des de La Moncloa. El socialista Miquel Iceta va demanar a Torra que deixi de “polemitzar públicament” i li va retreure que “no és creïble ni real que uns ho facin tot bé i uns altres, tot malament”, que plantegi “paradisos inexistents” Els socis catalans dels socialistes al govern a Madrid, en boca de Jéssica Albiach, a més de coincidir i defensar que l’Estat havia decretat les “mesures de confinament més dràstiques de tot occident”, va exigir a Torra que aposti per “cooperar i no competir”, i deixi la via de “fer més soroll”, mentre que el diputat del PP, Daniel Serrano, va recomanar-li que “oblidi l’estelada perquè no salvarà cap vida amb ella”. Malgrat aquesta crida a la responsabilitat i de posar-se a disposició del govern català, tampoc es va estar de criticar algunes decisions impulsades pel govern català com la gestió de les targetes moneder per a les beques menjadors, la falta d’informació i coordinació amb ajuntaments, de control a les residències de gent gran, que no es desplegués la renda garantida de ciutadania, que no es facilitin dades de l’afectació del coronavirus per comarques i municipis, que no es facilités més liquiditat a les petites i mitjanes empreses, o que no s’agiliti i es controli millor quines empreses aprofiten per presentar expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO) quan en realitat no s’ajusten a les causes de força major, entre d’altres.

Ajuda de l’exèrcit

A excepció de la CUP, tots van demanar que el govern català aprofiti la presència de l’exèrcit per demanar-los ajuda per fer hospitals de campanya o tasques de desinfecció; fins i tots els comuns, que parlant de la situació a la conca d’Òdena el van instar a “no tenir por de demanar ajuda, sigui a Metges Sense Fronteres o sigui a la Unitat Militar d’Emergències (UME)”. En el torn de rèplica, el conseller d’Interior, Miquel Buch, va defensar el sistema propi de seguretat i emergències que Catalunya té des de fa vint anys a diferència d’altres territoris, i amb to sorneguer, els va assegurar: “Ja els trucarem si és necessari, no pateixin.”

Carlos Carrizosa (Cs) va exigir uns nous pressupostos després d’haver-los recorregut al Consell de Garanties Estatutàries, per lluitar contra el coronavirus; Albiach va demanar un pla de rescat a canvi de donar-li suport, i Iceta, una modificació o un decret de mesures. A tots ells el conseller d’Economia, Pere Aragonès, els va instar a donar-los suport perquè tramitar-los de nou en condicions normal tardaria sis mesos, i no podien desaprofitar l’augment de la capacitat de despesa dels 3.000 milions. Va insistir a modificar partides per la Covid-19 perquè els comptes del 2020 “no serveixen, però menys serveixen els prorrogats del 2017”. Maria Sirvent, de la CUP, va demanar refer-los perquè estan “caducats” i la creació d’una banca pública.

Aragonès va respondre a l’oposició que ha demanat a l’Estat que s’apliqui una “renda bàsica universal” del Banc Central Europeu (BCE) i que s’aculli als seus programes de compra de deute per aconseguir fins a 73.000 milions, i que suspengui la recaptació d’impostos i no cobri les quotes d’autònoms, entre d’altres.

La prioritat és ara la salut, perquè després tinguem la possibilitat de recuperar-nos econòmicament
Quim Torra
President de la Generalitat
Demanem uns pressupostos unitaris perquè els altres estan obsolets per fer front a l’emergència
Carlos Carrizosa
PRESIDENT DE CS aL PARLAMENT
No és creïble ni real que uns ho facin tot bé i els altres ho facin tot malament
Miquel Iceta
PRESIDENT DEL PSC AL PARLAMENT
Les mesures de confinament de l’Estat són les més dràstiques decretades a tot occident
Jéssica Albiach
PRESIDENTA De CATeCP
Són les receptes neoliberals del 2008 que van permetre matar persones per rescatar bancs
Maria Sirvent
DIPUTADA DE LA CUP
Gestioni amb serietat i oblidi’s ara de l’estelada, perquè amb ella no salvarà ni una vida
Daniel Serrano
DIPUTAT DEL PP

Un model matemàtic de la URV avala el confinament

ò.p.j

Un model matemàtic desenvolupat per investigadors de la Universitat Rovira i Virgili i la de Saragossa prediu que, només la ciutat de Barcelona, es podria atansar a un pic de vora 600 morts per coronavirus la setmana que ve, el 3 d’abril en concret, segons avançava dimarts la revista National Geographic després de parlar amb un dels coordinadors del projecte, Àlex Arenas. El model prediu les possibles afectacions en un mapa de risc municipi per municipi de tot l’Estat, i les compara amb els mitjans sanitaris de què disposa cada territori, fent servir estimacions dels paràmetres epidemiològics i dades del cens demogràfic i de mobilitat de l’Instituto Nacional de Estadística. Això sí, és dinàmic en funció dels factors, que poden variar cada dia. Les últimes estimacions, fetes a petició del Departament de Salut, indicaven que ahir mateix ja s’arribaria al col·lapse de la sanitat a Madrid, i que els següents seran el País Basc i Catalunya, amb la demarcació de Barcelona al capdavant. Arenas i tot el seu equip són entre els 70 experts signants, la setmana passada, d’un manifest que reclama l’immediat confinament total per intentar aturar l’escalada de contagis.

La URV va informar, el 28 de febrer, que posava en marxa aquesta nova eina, que preveia actualitzar cada dia a al web , si bé des del 18 de març passat no ho ha fet, al·legant que es volen recopilar prou dades precises de la mobilitat real arran de les noves restriccions imposades per l’estat d’alarma. Les últimes gràfiques deixen ben clar que amb una restricció total de la mobilitat, també per motius laborals, l’expansió s’aturaria fins al punt d’evitar el col·lapse sanitari, en especial de les unitats de cures intensives. Si no s’imposen més mesures, es preveu que el pic de la incidència del virus a l’Estat arribi la primera quinzena d’abril. El model ja ha captat l’interès d’estats com el Brasil, Portugal, l’Argentina i l’Uruguai.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.