Política

Estat espanyol

Nou destí per a les despulles del dictador

Ressaca franquista

Els partits d’esquerres retreuen a Sánchez que l’exhumació de Franco es convertís en un acte amb caires de funeral d’estat

El president del govern defensa l’acte i qualifica el trasllat de “gran victòria de la democràcia”

L’exhumació de Francisco Franco del Valle de los Caídos i el posterior trasllat al cementiri d’El Pardo-Mingorrubio ha deixat tothom amb mal cos. Dissenyada pel govern espanyol com una operació que havia de reparar un greuge històric, materialitzar una promesa de Pedro Sánchez i netejar la imatge de la democràcia espanyola, fortament qüestionada arran del conflicte català, l’acte no va tenir els efectes que esperava el PSOE i va deixar descontents tant l’esquerra com els hereus del franquisme.

La família del dictador, la comunitat religiosa del Valle de los Caídos i organitzacions feixistes com la Fundación Francisco Franco van fer mans i mànigues per impedir la sortida de Franco del mausoleu construït per presoners republicans, amb una llarga batalla legal inclosa, i dijous es van fer sentir en una concentració amb banderes franquistes a l’exterior del cementiri de Mingorrubio.

Els partits de dreta han passat de puntetes sobre aquest afer, que els incomoda enormement. Al PP, perquè és una formació fundada per un ministre franquista i a Ciutadans, que en algunes ocasions ha evitat condemnar el franquisme quan s’han presentat mocions parlamentàries sobre aquesta qüestió, perquè competeix per una bona part del mateix electorat. La ultradretana Vox, en canvi, confia a treure rèdit de l’ambigüitat de totes dues formacions.

A l’esquerra, en canvi, la manera com es va dur a terme l’exhumació de Franco, amb la presència de la ministra de Justícia en funcions, els familiars duent el taüt a les espatlles amb el fèretre cobert amb un escut, les salutacions militars a la família del dictador, els visques a Espanya i a Franco i la televisió pública retransmetent-ho tot en directe li va semblar que feia la impressió d’un nou funeral d’estat.

La portaveu del govern espanyol en funcions, Isabel Celaá, va ahir a defensar ahir l’acte i va assegurar que l’exhumació de Franco del Valle de los Caídos demostra que “Espanya és un estat plenament democràtic i de dret que es basa en poders independents”. En el mateix sentit es va expressar el president del govern en funcions, Pedro Sánchez, que, en una entrevista a La Sexta, va qualificar l’acte de “gran victòria de la democràcia”. Sobre els visques a Franco, el mandatari va dir que l’executiu estudiarà si poden ser motiu per a l’obertura d’un expedient sancionador.

Pel líder de Podem, Pablo Iglesias, però, escenes com la de militars quadrant-se davant el fèretre d’un dictador o el tinent coronel colpista Antonio Tejero saltant-se el cordó policial són una “vergonya democràtica”. El cap de llista d’Esquerra en les eleccions espanyoles, Gabriel Rufián, va criticar que l’exhumació es convertís “en un acte d’exaltació del feixisme”.

Paral·lelament, ahir es van conèixer nous detalls dels actes de dijous, com ara que la làpida de Franco va ser “destrossada” a cops de mall al Valle de los Caídos. També va transcendir que hi va haver empentes entre els familiars de Franco i els policies al cementiri de Mingorrubio perquè, segons els primers, els agents no els deixaven sortir del panteó. L’episodi s’ha gravat en vídeo, tot i que s’havia requisat els mòbils als assistents i estava prohibit enregistrar imatges. Un familiar del dictador retreu als agents que allò sembla “una dictadura”.

0
entrades
queden disponibles a internet per visitar el Valle de los Caídos entre el 29 d’octubre i l’1 de novembre.
Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.