Política

Plet al PSOE pel cens i els avals

Les primàries entre Díaz, Sánchez i López del 21 de maig arrenquen amb 177.900 censats provisionals

Enuig sanchista perquè el cens no es tanca fins al 28 d'abril

La líder andalusa es llança a assolir el rècord d'avaladors

Després de sis mesos en funcions, la gestora del PSOE va posar finalment ahir una data de caducitat a la seva interinitat amb la convocatòria del calendari de les primàries que el 21 de maig elegiran el nou secretari general del partit entre la presidenta andalusa, Susana Díaz; el madrileny Pedro Sánchez, i el basc Patxi López. En un primer tast de com serà de cruenta una disputa que a Ferraz es viu com alguna cosa més que unes simples primàries, els sanchistes van airejar el seu enuig pel fet que la gestora hagi donat el tret de sortida a la cursa amb un cens provisional de 177.902 militants –que inclou els 14.322 afiliats del PSC amb dret a vot– que no serà definitiu fins al 28 d'abril, una setmana després de l'inici de la recollida dels 9.000 avals que es calcula que seran necessaris per ser un candidat de ple dret. Aliena a l'enuig dels partidaris de Sánchez per la falta de transparència, Díaz es llança a partir d'ara a la caça de l'avalador per tal d'exhibir un rècord d'avals amb el qual vol enlluernar els rivals i erigir-se en la favorita davant dels militants.

Si bé el cens va experimentar un tall la mitjanit de divendres a dissabte, els 177.902 militants són només “un nombre molt provisional”, en paraules del portaveu de la gestora, l'andalús Mario Jiménez. Mentre que els sanchistes han recelat de Jiménez des del principi, perquè, a més de pilotar una gestora que en teoria ha de ser neutral, és al mateix temps la mà dreta i portaveu de Díaz al Parlament andalús, la direcció interina sosté que cap aspirant pot disposar del cens en cap cas. “El cens s'utilitza per verificar els avals amb posterioritat, però no per recollir- ne”, assenyalava el mateix Jiménez per tancar el plet.

Més enllà de la queixa dels afins a Sánchez pel fet de no poder saber quantes firmes constitueixen el 5% dels avals de la militància perquè es desconeix el cens final, el gran “temor” és que no hi hagi joc net i que Jiménez entregui el cens a Díaz. El que va ser secretari general fins que va dimitir, l'1 d'octubre, no té dret a acudir ara als comitès federals perquè és un militant de base i prou, però el coordinador de la seva campanya, el valencià José Luis Ábalos, va airejar l'enuig en nom seu. “S'han de donar les garanties suficients per tenir un congrés com volem tots, un procés net, clar, transparent, participatiu i positiu”, deia Ábalos com una advertència a la gestora.

20.000 militants menys

En espera de conèixer el cens final al maig, els 177.902 afiliats que ara per ara reconeix el PSOE suposen un descens de 20.000 militants respecte a les primàries del 2014, en què Pedro Sánchez es va imposar per 15.500 vots de diferència al basc Eduardo Madina –l'andalús José Antonio Pérez Tapias, actualment aliat de Sánchez, va quedar en tercer lloc– en la primera elecció d'un secretari general del PSOE a través de primàries. La depuració del cens inclou el PSC, que, dels 17.873 militants que comptava, s'ha quedat amb 14.322 amb dret a vot el 21 de maig. El comitè federal d'ahir, precisament, va segellar la pau entre el PSOE i el PSC després de la crisi sorgida per la desobediència dels catalans a l'hora de mantenir el no a la investidura de Mariano Rajoy i no compartir el tràngol de l'abstenció per renovar el govern del PP a La Moncloa.

Sense posar en qüestió la pulcritud del cens, l'equip de Patxi López sí que va lamentar que la gestora donés a conèixer ahir la ponència marc del 39è congrés del PSOE, que se celebrarà els dies 17 i 18 de juny, pocs minuts abans de ser votada. “Sempre s'ha fet així”, assegurava el portaveu de la gestora volent tancar el litigi. Conscient del poder de convocatòria que té Díaz, López va demanar que “no hi hagi una guerra d'avals quan el que importa és el vot de la militància”.

Advertiment dels barons

A escalfar els ànims de la disputa, hi van contribuir barons com ara el manxec Emiliano García-Page, que va presentar la del 21 de maig com una elecció extraordinària. “Aquestes primàries determinaran, i molt, la perspectiva i l'agenda personal de molts”, va dir insinuant que plegarà si Sánchez és el guanyador. “No he viscut mai en aquest partit un enconament i una divisió tan descarnada com ara, fins al punt que o recuperem la unitat o el PSOE serà un projecte fallit”, va etzibar Page.

“Eliminar el verí”

Amb idèntic dramatisme, el president d'Aragó, Javier Lambán, devot de Díaz com ho és Page, va fer una crida a “eliminar el verí instal·lat” al PSOE, al·ludint a l'intent de Sánchez d'obrir el partit a la militància. Els afins a López es van anotar el mèrit d'arrencar a la gestora que “almenys” hi haurà un debat, i d'obrir així la porta a fer més debats si els rivals ho acorden. Per sobre del plet entre bàndols, la presidenta d'Andalusia, Susana Díaz, es va erigir en la persona que pot unir el PSOE obviant les idees sota l'esquer de la victòria: “El més important és que a les cases del poble es torni a viure l'alegria dels triomfs electorals”, va dir Díaz.

LES DATES

28.04.17
Es tancarà
el cens final. Cada candidat necessita 9.000 avals i la proclamació serà el 4 de maig.
09.05.17
Arrencarà
la campanya per liderar la secretaria general, que es prolongarà dotze dies, fins al 20 de maig.
21.05.17
Se sabrà
si finalment el líder del PSOE és Díaz, Sánchez o López. El congrés se celebrarà els dies 17 i 18 de juny.
Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.