Educació

MARTÍ FONALLERAS

DELEGAT TERRITORIAL D’EDUCACIÓ

“El que importa és que el grup sigui tancat, no les ràtios”

Un total de 125.000 alumnes a les comarques gironines comencen avui el curs escolar “més complicat” i el Departament d’Educació insisteix en el fet que s’ha treballat molt per adaptar-se

Es remarca la millora pressupostària i l’increment de les plantilles

Aproximadament dos terços dels centres educatius a la demarcació tenen la ràtio per sota dels 20 alumnes
De la millora que vam fer del pressupost, fem una millora prou important com són 500 llocs de treball

El d’avui no és un “inici de curs nor­mal però l’hem de fer nor­mal”, en pa­raules del del­e­gat de la Gen­er­al­i­tat a Girona, Pere Vila. El del­e­gat ter­ri­to­r­ial d’Ed­u­cació, Martí Fon­alleras, re­calca el tre­ball que s’ha fet aquest estiu per adap­tar-se a una situació can­viant, després de mig any sense es­coles.

Avui comença el curs es­co­lar més com­pli­cat?
És ev­i­dent. Cada inici de curs és difícil però aquest any, a més, tenim la com­pli­cació de la Covid-19 i d’una at­u­rada es­co­lar de mig any. Di­u­menge vam com­plir mig any sense es­cola, a banda de les tres set­manes al juny, quan ens van obrir els cen­tres, i que ens van servir com a pilot per al que ha de ser aquest any. Avui sí que és una tor­nada a la nor­mal­i­tat però amb totes les di­fi­cul­tats que com­porta una situació de pandèmia.
Els re­spon­s­ables polítics donen un mis­satge de tran­quil·litat i con­fiança. Cal ser con­scients que es pro­duiran casos.
La tran­quil·litat és fon­a­men­tal i hem de ser capaços tots ple­gats de fer aquest esforç, que ha de ser col·lec­tiu. Els prob­lemes seran els mateixos tant si estem nerviosos com si estem tran­quils, i no se solu­cionaran abans; és una filosofia de vida però ho veig així. Però també vull trans­me­tre tran­quil·litat perquè s’ha tre­bal­lat molt i en tots els àmbits ed­u­catius: des del mestre de l’aula fins als equips di­rec­tius, els serveis ter­ri­to­ri­als i els serveis cen­trals. Una altra cosa és que apareguin situa­cions com­plexes, difícils, in­es­per­ades. Però la feina hi és. I si passen aque­stes situa­cions com­plexes, difícils i in­es­per­ades, és mil­lor que sigui amb la feina feta i havent de rec­ti­ficar el que cal­gui, tant si és molt com si és poc. Perquè d’im­pro­visació no n’hi ha hagut. És adap­tar-se, que no vol dir im­pro­visar. Quan dic que cada dia serà prin­cipi de curs vol dir que cada dia ens hau­rem d’adap­tar.
A banda de les tres set­manes del juny, els casals d’estiu han servit d’ex­em­ple de cara a la plan­i­fi­cació de setem­bre?
Les tres set­manes del juny van ser im­por­tants i el que s’ha fet aquest estiu també ha estat molt im­por­tant. Ens ha servit per veure com evolu­cionava tot ple­gat. Però no és com­pa­ra­ble perquè els casals d’estiu són difer­ents: no és tot el dia, no tothom ho fa, és molt a l’aire lli­ure. No és ben bé el mateix però sí que ens ha servit per veure que hi ha hagut molt pocs casos, mal­grat que n’hi ha hagut. Qual­sevol situació és bona per ob­ser­var-la i veure quin és el com­por­ta­ment de la malal­tia. I de quina man­era hem de reac­cionar de la man­era més pos­i­tiva perquè tendim a la nor­mal­i­tat.
Els cen­tres ed­u­catius de les co­mar­ques gironines han in­cor­po­rat 355 do­cents com a reforç Covid. El sindi­cat Ustec recla­mava més mestres. És una xifra su­fi­cient?
En una situació de pandèmia i de crisi so­cial, s’ha fet una am­pliació molt im­por­tant d’un pres­su­post que ja de per si era molt im­por­tant, que havia ar­ri­bat a una am­pliació de do­cents a la qual no s’havia ar­ri­bat mai, i en­cara ho hem in­cre­men­tat. Si això no és su­fi­cient, doncs molt bé, sem­pre podem de­m­a­nar més, però aquest no és el plante­ja­ment. De la mil­lora que vam fer del pres­su­post, fem en­cara una mil­lora prou im­por­tant com són 500 llocs de tre­ball més. Penso que és el que hem de tenir pre­sent. Hem de tre­bal­lar amb el que tenim i op­ti­m­itzar-ho al màxim perquè això ens per­metrà tenir un bon curs en la situació que estem. Si em­pitjora ja veurem què passa. No em valen les crítiques glob­als. Seria bo que es con­cretés i es mirés la re­al­i­tat d’un país en què ens creiem que som rics i no ho som. En tot cas el que és ob­jec­tiu és que, dins la mil­lor pro­posta do­cent que hem fet, en­cara l’hem mil­lo­rat. Aque­sta és la re­al­i­tat.
La Ustec crit­i­cava també les ràtios qual­i­f­i­cant-les de “presa de pèl”. De mit­jana, entre 18 i 19 alumnes per cada grup es­table a primària i 25 a se­cundària.
Hem estat tre­bal­lant amb les ràtios que se’ns va dir en la pro­posta pub­li­cada el 3 juliol. Que el dia 25 d’agost se’ns diu que ha de ser més, ja in­tentarem anar-hi però no es­gar­rarem una feina feta per començar de nou. Tenim el que tenim. Però si ho podem mil­lo­rar ho farem. Si hem d’abaixar les ràtios, potser cal­dran més din­ers i més do­cents, i si anem fent grups més pe­tits cal­dran més es­pais. Ja els podem acon­seguir. Però el que hem de bus­car és un equi­libri. Si els cen­tres acaben tenint aules, una a 200 me­tres, una altra a 50 me­tres i l’altra a 500 me­tres, aque­lla oferta do­cent acabarà sent molt des­dibuix­ada. Els do­cents han preferit ma­joritàri­a­ment tenir-ho tot al cen­tre i bus­car solu­cions al mateix ed­i­fici o en algun cas en un espai molt proper. No ens neguem a con­tin­uar tre­bal­lant-hi. Ara, no és una presa de pèl, no m’agraden aque­stes pa­raules.
Van tre­bal­lar així amb les ràtios fix­ades el 3 de juliol?
Això sí que és im­pro­visat, que el dia 25 d’agost hagis de fer una pro­posta de canvi. El cen­tre que ha pogut s’ha aco­stat a la pro­posta del 25, que no con­sta en cap doc­u­ment, sinó que va ser un co­men­tari del sec­re­tari de Salut Pública i és cert que també ho va dir el pres­i­dent, però tam­poc sabem quin acom­pa­nya­ment econòmic té això. Els cen­tres, dins la seva au­tono­mia, han de­cidit acostar-se a la ràtio de 20 i al­guns estan per sota. Un 70% de cen­tres, més o menys dos terços, tenen la ràtio per sota de 20 alumnes. Però, a la ràtio, se li ha donat penso una im­portància desmesurada. El que im­porta és el grup tan­cat. És igual que el grup tan­cat sigui de 17, 19, 21 o 23. Si és de 23 et veus obligat, si hi ha una cas, a fer la traçabil­i­tat de 23 per­sones. Cer­ta­ment si el pots fer de 17 és més fàcil. Però ningú et garan­teix que en un de 17 no n’hi haurà i en un de 23 sí. És una qüestió de traçabil­i­tat, no ed­uca­tiva. L’im­por­tant és que el grup sigui real­ment tan­cat.
Pensa que ha fal­tat més diàleg entre la co­mu­ni­tat ed­uca­tiva? Les famílies han dit sen­tir-se soles en la gestió de la crisi.
Sem­pre es poden fer més con­tactes. Però n’he tingut. Crec que hem es­coltat les famílies. Tot el que s’ha fet ha estat pen­sant i amb les màximes garanties per a les famílies. En­tenc que hi ha un sec­tor de famílies que tenen por o re­serves, i d’al­tres que tenen clar que s’ha de tornar a l’es­cola. Són 125.000 alumnes a les co­mar­ques gironines, tens moltes vi­sions difer­ents i sem­pre s’es­colta i es dona im­portància a la que més parla, que no vol dir que sigui la que tin­gui raó.
Sobre la ne­ces­si­tat d’espai, agraeix la pre­dis­posició de les ad­min­is­tra­cions i la pro­posta dels hotel­ers gironins. Tot i la bona vol­un­tat és pràctica?
Agraeixo tots els es­pais posats a dis­posició. En el cas con­cret dels hotel­ers, els ho hem agraït però vull par­lar amb el senyor Car­reras perquè penso que és un acte re­mar­ca­ble. A par­tir d’aquí, si hi ha un cen­tre que li cal, ac­tu­arem. Tot i que el cen­tre pref­er­eix tenir-ho aco­tat en el seu espai nat­ural. Si no és factible es bus­caran es­pais ex­terns.
En­tenc que la prob­lemàtica d’es­pais és en grans ciu­tats. Algun cas re­mar­ca­ble?
Nor­mal­ment són pobla­cions més grans amb molta di­ver­si­tat. Però on és planteja la com­plex­i­tat més gran és en cen­tres amb mòduls pre­fab­ri­cats. Al Carme Guasch de Figueres, per ex­em­ple, util­itzem uns es­pais que són del De­par­ta­ment, els serveis ed­u­catius; és en un en­torn de 200 me­tres.
El con­seller Bar­galló i la con­sellera Vergés van anun­ciar un pla d’es­coles sen­tinella. N’hi ha de plan­i­fi­cades a les co­mar­ques gironines?
N’hi haurà però no estan definides en aquest mo­ment. Se’ls farà un segui­ment du­rant dos anys i cada sis mesos se’ls farà una aval­u­ació.
Quant als cribrat­ges a es­coles que començaran el 21 de setem­bre, quina és la plan­i­fi­cació a les co­mar­ques gironines?
Hem fet una pro­posta de difer­ents cen­tres i en funció del que es de­cideixi des de Barcelona es començaran les ac­tua­cions. No puc avançar noms d’es­coles, hem fet una pro­posta de difer­ents zones i tipolo­gia de cen­tres però anirà en funció de l’evolució de la pandèmia. La plan­i­fi­cació, l’oferta i els noms sobre la taula hi són. Si en un mo­ment de­ter­mi­nat es dona un pic, com aquest estiu a Figueres i Vi­lafant, doncs s’ac­tuarà en la zona del re­brot.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.