cultura

Cultura

Un còmic recull la vida i l’obra del filòsof Ferrater Mora

Publicat per la càtedra de la UdG dedicada al pensador, és obra del dibuixant Iván García i l’escriptor Josep Pastells i es presenta aquest vespre a la Llibreria 22 de Girona

La ma­jo­ria sap que Josep Fer­rater Mora (1912-1991) és el filòsof català més im­por­tant del segle XX i un dels intel·lec­tu­als es­pany­ols a l’exili més desta­cats. Però, acadèmics a banda, qui en sap gaire més, enllà d’això? Ara un còmic en re­pro­dueix, a grans trets però fi­del­ment, el seu recor­regut vital i ofer­eix pinzel­lades del seu pen­sa­ment filosòfic amb la vol­un­tat, com destaca Joan Vergés, di­rec­tor de la Càtedra Fer­rater Mora, “d’eix­am­plar el coneix­e­ment de la seva obra i figura a un públic més ampli i, en es­pe­cial, entre el jovent”. I què mil­lor que apropant l’alta cul­tura a la cul­tura pop a través del còmic, un re­curs d’altra banda molt ha­bit­ual en al­tres països, com ara a França.

L’obra, pub­li­cada per Doc­u­menta Uni­ver­si­taria , és el re­sul­tat del premi de còmic con­vo­cat el 2016, amb motiu del vint-i-cinquè aniver­sari de la mort del pen­sador, per la Càtedra Fer­rater Mora de la Uni­ver­si­tat de Girona (UdG) i que van guan­yar el dibuix­ant Iván García i l’es­crip­tor Josep Pastells.

Fer­rater Mora, filòsof ressegueix la tra­jectòria del pen­sador català a través de l’en­tre­vista que li fa un be­cari del diari Girona i Punt –que cu­riosa­ment té moltes sem­blances físiques amb el guion­ista, igual que el di­rec­tor del ro­tatiu amb el dibuix­ant del còmic– el 2 de no­vem­bre de 1989: dia in­au­gural de la càtedra di­rigida aleshores per Josep-Maria Ter­ri­cabras.

Criat a dida a Amer, ed­u­cat al Col­lell, tre­bal­lant com a oficin­ista de banca i com­er­cial de cotxes... fins que va en­trar com a pro­fes­sor de filosofia a la Uni­ver­si­tat de Barcelona (UB) és ressaltat en el primer apart d’aque­sta obra gràfica de caràcter di­vul­gatiu far­cida de pe­tits grans de­talls. L’ingrés en l’exèrcit en el bàndol re­pub­licà i el pos­te­rior exili mar­quen un abans i un després en la vida d’aquest pen­sador que va tran­scendir, entre al­tres aporta­cions, amb la pub­li­cació del Dic­cionario de filosofía, l’obra colos­sal pub­li­cada per primer cop a Mèxic el 1941 i que va acabar con­for­mant qua­tre volums. María Zam­brano, Jaume Vi­cens Vives, Josep Pla, Priscilla Cohn (l’alumna amb qui acabaria cas­ant-se) són al­guns dels per­son­at­ges històrics que apareixen al llarg de l’obra.

El còmic es pre­sen­tarà avui (19.30 h) a la Lli­bre­ria 22, en un acte en què in­ter­vin­dran els dos au­tors i el di­rec­tor de la Càtedra Fer­rater Mora.

Dig­i­tal­itzar el dic­cionari

Per la seva banda, la Càtedra Fer­rater Mora ac­tual­ment està im­pul­sant la dig­i­tal­ització del Dic­cionario i està em­bran­cada en la seva ac­tu­al­ització. “L’ob­jec­tiu final, igual que aquest còmic, és man­tenir viva l’obra de Fer­rater Mora. Un pen­sador, al cap­davall, és la seva obra, el que ha es­crit. Però dar­rere d’una obra, és clar, també hi ha una per­sona, un home­not, sub­ratlla Joan Vergés.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.